wtorek, 23 października 2007

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe



Zrobiłam to ciasto głownie dlatego, żeby wykorzystać białka, które zostały mi jeszcze od poprzedniego wypieku. Przypomina trochę “Murzynka” (głównie z wyglądu), ale jest nieco delikatniejsze i ma lekko pomarańczowy posmak, choć miałam nadzieję, że będzie bardziej wyczuwalny. Od siebie dodałam dla urozmaicenia dżem morelowy :-)



Składniki:

- 10 dag półsłodkiej czekolady

- 1 łyżka kakao

- 2 łyżki proszku do pieczenia

- 2 szkl. mąki

- 1/2 kostki masła

- 1 szkl. cukru

- 2/3 szkl. soku pomarańczowego

- 3 białka

- dżem morelowy (niekoniecznie)


Czekoladę roztopić na parze. Przesiać do miski mąkę, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem. Do tego dodawać na zmianę suche składniki i sok pomarańczowy po 1/3 objętości każdego. Dodać roztopioną czekoladę, a następnie dokładnie wymieszać z ubitymi białkami. Ciasto wyłożyć do tortownicy (ok.26 cm) i piec 35-40 minut w temp. 180 st.C. Ostudzone ciasto można posmarować lekko podgrzanym i przetartym przez sitko dżemem morelowym, a następnie oblać polewą czekoladową.


Polewa:

- 1/4 kostki masła

- 1 łyżka kakao

- 1/2 szkl. cukru

- 2 łyżki wody


Wszystkie składniki polewy rozpuścić w garnuszku i gotować kilka minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz