Te finezyjne bułeczki kusiły mnie już od bardzo dawna. Ciągle jednak odkładałam ich zrobienie na później, aż w końcu o nich zapomniałam. Swego czasu pojawiły się na wielu blogach, więc prawdopodobnie większość z Was już je zna i docenia. Ja natomiast dopiero teraz mogę tak naprawdę dołączyć do grona wielbicieli - wcześniej podobały mi się ich kształty, a teraz poznałam też i wspaniały smak. Tyle tylko, że zamiast maku do środka dałam masę serową, bo to moja ulubiona, ale oczywiście można wybrać co się chce - orzechy, cynamon, dżem...
Przepis zaczerpnęłam od Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem, a oryginał pochodzi z rosyjskiego forum.
Przepis zaczerpnęłam od Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem, a oryginał pochodzi z rosyjskiego forum.
Ciasto:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki majonezu
- 500g mąki pszennej
- 50g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
Nadzienie:
- roztopione masło, cukier i mak
albo:
- masa serowa (ok. 250 g zmielonego sera białego, 1 żółtko, cukier do smaku, ekstrakt waniliowy - wymieszać razem)
Drożdże rozpuścić w mleku, wlać do mąki, dodać resztę składników i dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, podzielić na 16 równych części, z każdej uformować kulkę i zostawić przykryte wilgotną ściereczką na 5-10 minut.
Każdą kulkę spłaszczyć i rozwałkować. Posmarować rozpuszczonym masłem (lub masą serową), posypać cukrem i makiem, a następnie zwinąć w rulonik.
Każdy rulonik naciąć po środku wzdłuż, zostawiając nie przecięte ok. 1/4 długości z każdego końca.
Końce przepleść od dołu do środka.
Zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed wstawieniem do piekarnika spryskać wodą. Piec w temp. 190 st.C przez 20-25 minut, na rumiano.
Ślicznie Ci wyszły Evenko!:) Robiłam je, pamiętam, ze baaaardzo nam smakowały:))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
Ja bym się pisała na wersję z masą serową :) Pięknie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
śliczne, okropnie kusisz i to tak z samego rana :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńsliczne!
OdpowiedzUsuńprzecudne!
OdpowiedzUsuńno i z serem. :]
bardzo fajnie wyglądają te bułeczki.... i z serem ojj to muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ten ich kształt :)
OdpowiedzUsuńPrzesliczne buleczki. Ja tez sie do nich przymierzam :) I podejrzewam, ze u mnie tez bedzie wersja z serem bo takie lubie najbardziej :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
...a ja ich nie znam Arabesko i swoim wpisem bardzo mnie zachęciłaś do ich zrobienia:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSliczne. Nadzienie jak na drozdzowki z serem! :)
OdpowiedzUsuńNie wszyscy je piei hihi ja jak zwykle jestem w tyle :)
Pyszne są, piekłam je swego czasu wiele razy...właśnie mi o nich przypomniałaś, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa ich nie znam, czy może nie znałam :) bo teraz patrzę, czytam i już wiem, co to pluszki! zabawna nazwa!
OdpowiedzUsuńWyglądają super!
fajna propozycja...
OdpowiedzUsuńdzięki zdjęciom krok po kroku, uzyskanie takiego kształtu nie wydaje się już być takie trudne
Jakie piękne Ci wyszły Evenko... I jak ładnie sfotografowane :)
OdpowiedzUsuńBardzo Wam dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńWidzę , że ci , którzy już ich próbowali zgadzają się ze mną. Tym z kolei , którzy ich nie znają , gorąco polecam.
Polko , a już myślałam , że to ja jestem ostatnia ;-))
Piękne te pluszki!
OdpowiedzUsuńMusze w końcu je upiec...
Cudowne są ;) widziałam je raz chyba u Doroty, a teraz ty kusisz ;) Zostawie sobię przepis na jesień..bo mam zamiar zrobić z makiem :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOo ;) Ja się z nimi spotykam po raz pierwszy. Wyglądają świetnie :) Jak takie różyczki.
OdpowiedzUsuńI dla mnie wersja z serem dużo bardziej pasuje! Pychota!
mniam wygladaja oblednie :)
OdpowiedzUsuńArabesko, chciałabym zaprosić Ciebie i wszystkich, którzy mieliby na to ochotę do odwiedzenia mojego niedawno otwartego bloga kulinarnego. Od dawna czytuję Twoją stronę i korzystam z zamieszczanych na niej przepisów, a ostatnio i ja postanowiłam dzielić się z innymi fajnymi pomysłami. Chciałabym poświęcić swój blog Smacznie, Zdrowo, Kolorowo (http://osa-smacznieizdrowo.blogspot.com/) kuchni która jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Zdaję sobie sprawę, że strona graficzna bloga jest jeszcze w powijakach, ale będę nad tym pracować. Na pewno znajdziesz u mnie i swoje przepisy, bo często z nich korzystam. Za wszystkie bardzo dziękuję!
OdpowiedzUsuńświetna instrukcja montażu :)
OdpowiedzUsuńWitam,nie mam drożdży suszonych tylko zwykle ile dodać?
OdpowiedzUsuńOkoło 25 g.
OdpowiedzUsuńZapomniałam ,ze jestem na przepisach Arabeski ,a tu na wszystko jest odpowiedz. Nawet przelicznik drożdży. Znalazłam już wcześniej w zakładce ale i tak bardzo dziekuje za odpowiedz. Właśnie upieklam te cudeńka i sa przepyszne. Wersja z serem oczywiście. Dziekuje,uwielbiam Twoje przepisy,korzystam z nich bardzo często. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków.