poniedziałek, 8 grudnia 2008

Chlebki pitta



Pitty pochodzą z Turcji, ale zdobyły sobie popularność już niemalże na całym świecie. Mięciutkie, płaskie chlebki z charakterystyczną kieszonką w środku, doskonale nadają się do nadziewania warzywami, sałatkami lub mięsem. U mnie co prawda nie były one nadziewane, ale doskonale smakowały z sałatką gyros, którą również polecam :-)

P.S. Chlebki pitta nie muszą być zarumienione. U mnie część z nich była rumiana, a część zupełnie biała, dlatego, że piekłam je jednocześnie na dwóch poziomach w piekarniku, który grzeje tylko od dołu.





Składniki na 6 chlebków:

- 250 g białej mąki chlebowej

- 1 płaska łyżeczka soli

- 15 g świeżych drożdży (dałam 1 i 1/2 łyżeczki suszonych)

- 125 ml ciepłej wody

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek


Mąkę przesiać z solą. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać oliwę i wlać do mąki. Dokładnie wymieszać formując miękkie ciasto. Przełożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości). Następnie ponownie wyłożyć na stolnicę, podzielić na 6 równych części, przykryć folią i zostawić na 5 minut. Każdą porcję rozwałkować na kształt owalu o długości ok. 15 cm i grubości 5 mm. Poukładać na posypanej mąką ściereczce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik razem z blaszką do 230 st.C. Układać wyrośnięte chlebki i piec 4-6 minut lub do momentu, aż "napuchną" - nie muszą się zarumienić.

Uwagi:
Jeśli ktoś lubi , połowę mąki można zastąpić razową mąką chlebową.


40 komentarzy:

  1. Wszystkie wyglądają pięknie - i te rumiane i te blade! :) Fajnie tak nafaszerować chlebek pitta sałatką i zajadać :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i puchate Twoje pity, Arabesko! :) Ja nader często piekę w domu te smaczne "chlebki", głównie dlatego, że moi chłopcy je uwielbiają. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od dłuższego czasu przymierzam się do chlebków pita. Twoje wydają się być idealne. Chyba mnie zmobilizowałaś do działania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama nigdy nie piekłam pity, może się skusze na Twoj przepis, bo mnie tak zachecaja. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm takie świeżutkie to dopiero musi być pychota:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pitty wzorcowe !Hm ,coś dawno nie piekłam pitt:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziękuję za komentarze i cieszę się , że podobają się Wam pitty w moim wykonaniu :-)
    Zapomniałam dopisać , że przepis pochodzi z mojej niezastąpionej książki chlebowej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pity pyszne i ekspresowe :) Myślałam, że takie chlebki to kupa roboty a tu takie zaskoczenie :) Dziś mamy na obiadek gyrosa w chlebku pita, dziękuję za idealny przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają niedługo wypróbuję w dwupaku tj. razem z sałatką :) uwielbiam takie jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Aneczko , nie wiem , czy "kieszonki" wyjdą odpowiednio duże , żeby je napełnić sałatką (u mnie były trochę za małe), ale to nie jest aż takie ważne ;-)

    Atinko , dziękuję , jestem pewna , że będzie Ci smakowało :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. a czy można użyć innej mąki niż chlebowej?

    OdpowiedzUsuń
  12. Mąka chlebowa byłaby najlepsza , ale według mnie można też dać zwyczajną mąkę pszenną.

    OdpowiedzUsuń
  13. Evenko nominowałam Cię do UAB (Uber Amazing Blog), szczegóły u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam te chlebki już dwa razy i są wspaniałe :) Zjedliśmy je z marokańską zupą harirą i dzięki temu cały obiad przeniósł nas do Maroka :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cieszę się , że przepis się przydał :-)
    P.S. Koniecznie muszę zobaczyć jak wygląda ta zupa o ciekawej nazwie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominowałam Cie własnie do Uber Amazing Blog :). szczegóły u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeszcze jedna nominacja - dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Sliczne! w sam raz na lunchowa kanapke :)

    OdpowiedzUsuń
  19. pitki śliczne, ale sałatki gyros to ja nie mogę przełknąć... Ale nikt minie każe jeśc pitek z tą sałatką :)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzięki Aniu :-)
    Zwykła kanapka też będzie smaczna z tym chlebkiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Evenko a jak można na Ciebie oddać głos w tym głosowaniu na blog roku?

    OdpowiedzUsuń
  22. Atinko , miło , że pytasz :-)
    Termin składania zgłoszeń mija 13. stycznia. Wszystkie zgłoszone blogi przejdą do drugiego etapu i dopiero wtedy można będzie głosować drogą SMS-ową.

    OdpowiedzUsuń
  23. ŻYCZĘ WESOŁYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT!
    ( ^_^ )

    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo dziękuję Notme , Tobie również życzę wspaniałych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ciepłych i radosnych Świąt życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. W święta Bożego Narodzenia życzę Ci uśmiechów, pyszności na stole i wymarzonych prezentów, a przede wszystkim rodzinnych i ciepłych spotkań.

    Ps. Dzięki za info o głosowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Tilianaro , Atinko , dziękuję :-)
    I Wam życzę , aby te Święta upłynęły w miłej i rodzinnej atmosferze , przy stole zastawionym samymi pysznymi potrawami :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wesolych Swiat! i samych radosnych, cieplych i rodzinnych chwil :)

    Pozdrawiam Cie serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. Evenko życzę Ci radosnych Świąt, ze stołem pełnym pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo dziękuję i Wam tego samego życzę :-)
    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  31. Evenko, wszystkiego najlepszego kochana po świętach. Jakoś się zagapiłam i spózniłam z zyczeniami swiatecznymi, ale szczerze zyczę wszystkiego co najlepsze!
    Pozdrawiam i sciskam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  32. Majanko , dziękuję :-) Nawet nie zdążyłam wstawić świątecznej notki... Za to już dzisiaj życzę Ci szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Evenko, ja dopiero dzisiaj wstawilam swiateczna notke...ups:))Mam nadzieje ze mialas wspaniale swieta, spedzone w milosci i harmonii., zdrowiu i pieknie zastawionym stole. Zycze Ci by 2009 byl dla Ciebie rokiem takim jaki sobie wymarzysz. Buziaki,. Agata

    OdpowiedzUsuń
  34. Agatko , dziękuję :-)
    Jak to się mówi: Święta , Święta i po Świętach... ale to jeszcze nie wszystko ;-) Ja również życzę Ci pomyślnego nowego roku , a wcześniej szampańskiej zabawy sylwestrowej :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. Evenko chlebki są cudowne! i pyszne:) Zrobiłam pszenno - razowe, mniam, mniam:) dzięki za przepis, kolejny cudowny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Atinko , cieszę się , że smakowały :-) Muszę zaraz obejrzeć Twoją wersję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  37. witam :) przepis super ale prosze podac jakiej firmy make kupic i jaki to jest typ ? rozumiem ze przenna ?

    OdpowiedzUsuń
  38. Tak , chodzi o makę pszenną chlebową. Nie znam się na polskich mąkach (u mnie jest po prostu "bread flour" ;-), ale wiem , że ma to być typ 750-850.

    OdpowiedzUsuń
  39. Dzisiaj odważyłam się i wypróbowałam do obiadu te chlebki pita. Wyszły super! Dzieci zajadały ze smakiem z warzywami i sosem. Bardzo dobry przepis. A muszę zaznaczyć, że przez kilka lat mieszkałam na Cyprze i tam jadałam pity prawie codziennie, więc mam z czym porównać. Wielkie brawa!

    OdpowiedzUsuń