Miałam ochotę zrobić domowe lody, ale chciałam, żeby smakowały tak, jak ze sklepu (mam tu na myśli głównie ich konsystencję), a nie jak sorbet. Bez maszynki do lodów wydawało się to raczej trudne, wręcz niemożliwe do wykonania. Nigdy wcześniej nie jadłam semifreddo z prawdziwego zdarzenia, a skoro miało być "na wpół zamrożone", a nie "na kamień", to postanowiłam spróbować tego lodowego deseru. Skorzystałam z przepisu Olgi Smile i okazał się on strzałem w dziesiątkę. Przypominał mi w smaku moje ulubione lody "Śnieżki", tylko jeszcze dodatkowo z truskawkami i bezami - rewelacja!
Składniki:
- 400 ml śmietany 36%
- 3 jajka
- 100 ml cukru
- 1 szklanka truskawek
- 1 łyżka masła
- odrobina pieprzu (pominęłam)
- kilka bez
Truskawki umyć, podzielić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły, a z soku wytworzył się sos. Doprawić odrobiną pieprzu (tę czynność pominęłam).
W trzech miskach ubić oddzielnie: śmietanę na sztywno, żółtka z cukrem, białka. Delikatnie połączyć wszystkie trzy masy starając się, aby nie uciekły bąbelki powietrza, dzięki temu masa będzie lekka. Dodać pokruszone bezy i podsmażone, schłodzone truskawki. Kilka razy zamieszać masę łyżką, żeby powstały smugi. Przełożyć do wyścielonej folią spożywczą formy i wstawić do zamrażarki. Po około 4 godzinach semifreddo powinno być gotowe. Przed podaniem wyjąć z zamrażarki na kilka minut, aby zmiękło i dało się łatwo kroić.
Pięknie się prezentuje. Ja też robiłam to semifreddo - jest naprawdę pyszne.
OdpowiedzUsuńJej, narobiłaś smaka!
OdpowiedzUsuńWygląda tak kremowo, cudownie, aaaaaaaaaaaaaaaaaa! Ja też chcę!
ojj chyba mnie skusiłaś na ten pyszny lodowy deserek:) pięknie wygląda:))
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu skusić na semifreddo, bo za każdym razem, gdy go widzę, robię się głodna i oczy świecą mi się do ekranu. ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
mmm.. jak te zdjęcia kuszą (:
OdpowiedzUsuńJa dałam się skusić to i Was teraz trochę pokuszę... Ale to taka słodka pokusa ;-))
OdpowiedzUsuńUwielbiam Semifreddo:) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAleż mi się podoba balans bieli na zdjęciach!
OdpowiedzUsuńSam deser oczywiście też :)
Wyczytałam u Wianka na blogu, że jeśli doda się mleka skondensowanego to można miękkie lody bez maszynki zrobić :)
Wygląda po prostu pięknie! Z wielką chęcią bym zjadła choć kawałeczek.
OdpowiedzUsuńTakie kremowe, piękne Evenko:)
Kusicielka z Ciebie :)
Dziękuję Wam :-)
OdpowiedzUsuńPolko , będę musiała spróbować z mlekiem skondensowanym , dzięki za podpowiedź :-)
Jadłam kiedyś u kolegi podobny deser, tylko jeszcze jako jego zwieńczenie pojawiał się sos z mrożonych truskawek. Pyszności!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie....też robiłam i bardzo mi smakuje ten deser...;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Zjadłabym duuuży kawał! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńcudowne słodkości
OdpowiedzUsuńPrzepiękne. Muszę i ja kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńJaka wspaniała biel pięknie skontrastowana z czerwieną truskawek. Kusisz:)
OdpowiedzUsuńi na dodatek z truskawkami! cudowne!
OdpowiedzUsuńmusi rozpływać się w ustach
OdpowiedzUsuńcudnie wyglada:) i zapewne smakuje pysznie:) jakos tak sie przymierzam do semifredo i zawsze cos innego mi wychodzi...
OdpowiedzUsuńNie ma problemu :)
OdpowiedzUsuńJa będę próbować w weekend :)
a ja mam kilka pytań (coś źle zrobiłam i nie wiem co)
OdpowiedzUsuń- po pierwsze wyszło mi nie białe a kremowo-żółte
- po drugie zważyło się (wszystkie składniki poza cukrem były z lodówki)
- po trzecie po wyjęciu okazało się że się ciut rozwarstwiło (na dole pojawiła się serwatka (pewnie to od zważenia)
Pomocy - bo i tak było pyszne!
Kolor zależy głównie od tego jak intensywną barwę mają żółtka (jajka wiejskie zazwyczaj mają ciemnopomarańczowe).
OdpowiedzUsuńŻółtka z cukrem należy dokładnie ubić , aż masa zrobi się jasna , kremowa i puszysta.
Śmietany natomiast nie trzeba zbyt długo ubijać , bo... w końcu zrobi się z niej masło i maślanka.
Mam nadzieję , że to pomoże przy następnej próbie ;-)
Pozdrawiam !
Dobre w smaku, w lecie będzie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, brzmi smacznie, wpisuję na listę "do zrobienia":) super przepis
OdpowiedzUsuń