Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)
Są różne wersje tego przepisu. Porównałam je i stworzyłam coś według własnego gustu, zmieniając nieco proporcje składników. Poza tym 3 bit robi się zazwyczaj z samych herbatników, a ja zamieniłam jedną warstwę na krakersy, których słony smak dobrze komponuje się z masą krówkową. Całość nie przesłodzona, o wyważonym smaku - jak dla mnie w sam raz. Rodzinka też zajadała się tym ciastem.
Składniki (na formę 25 x 37 cm):
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 250 g masła lub margaryny
- 1 puszka masy krówkowej
- 500-660 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 50 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 1 paczka (180 g) krakersów (kilka sztuk zostanie)
- ok. 300 g herbatników (lepiej kupić 1-2 paczki na zapas)
Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na najwyższych obrotach.
Dno formy wyłożyć herbatnikami, posmarować masą krówkową, ułożyć krakersy, przykryć kremem budyniowym, wyrównać i wyłożyć drugą warstwę herbatników. Wierzch posmarować ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixami śmietanką, a następnie posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Moje ulubione ciacho :)
OdpowiedzUsuńto deser-ciasto szybko powstaje i równie szybko znika w moim domu :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie..
OdpowiedzUsuńNiby znam to ciasto, ale na Twoich zdjęciach wygląda magicznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z krakersami. 3bit w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę zachęcająco i pięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto i łatwe w przygotowaniu, dlatego dość często je robię :)
OdpowiedzUsuńKocham je<3
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto. Mam pytanie jakie jest wysokie. Czy może masę budyniową nie zrobic z 3 budyni i 1 litra mleka, żeby była wyższa?
OdpowiedzUsuńsiotra robiła ale herbatkini były za twarde jeszcze, twoje wygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńPiekłam już Bounty i Snickersa, czas na 3Bita :) Prezentuje się przepysznie! Podoba mi się połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi krakersami :)
OdpowiedzUsuńJa też robię z krakersami. Cudownie wygląda:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) Pysznie u Ciebie wygląda Evenko:)
OdpowiedzUsuńBuziak:*
To jedno z moich ulubionych ciast i też próbowałam różnych wersji. Ciekawa jest wersja czekoladowa, z krakersami, polecam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńAnonimie, ciasto miało ok. 5 cm wysokości. Jeżeli wolisz wyższe, to oczywiście można dodać jeszcze 1 budyń, zwiększając przy tym odpowiednio ilość mleka, cukru i masła.
Ila pop, niektóre herbatniki są dosyć twarde - nie polecam ich, bo wbrew pozorom po przełożeniu nie miękną tak szybko.
uwielbiam 3bita:) genialne ciasto, które zawsze robi furorę:)
OdpowiedzUsuńale ciasto !! na najbliższa okazje je wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale :) też bym się zajadała :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, choć sam nigdy go nie przygotowywałem. Ale w przyszły weekend będzie chyba ku temu okazja, więc zapisuję sobie Twój przepis :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze i jak najbardziej zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńA ja nigdy ani nie jadłam :(, ani nie robiłam tego ciasta!
OdpowiedzUsuńTyle o nim slyszalam, a nigdy nie robilam. Ba, nie jadlam nawet. Trzeba bedzie nadrobic!
OdpowiedzUsuńa ja mam pytanko jakiej pojemnosci jest ta masa krowkowa i jakie herbatniki sie tutaj sprawdza i krakersy?????bo wyglada pysznie i chialabym wyprobowac
OdpowiedzUsuńKucharzy, Maggie, nadrobić koniecznie ;-)
OdpowiedzUsuńCzekoladko, masa krówkowa ok. 400 g. Jeśli chodzi o herbatniki, to ja użyłam akurat takich małych biedronkowych "Beti". A krakersy "Lajkonika".
wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto ;) Chętnie bym je przygotowała, ale nie wiem czy sobie poradzę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! i tez używam krakersów :))
OdpowiedzUsuńJesteś moim kulinarnym guru!
OdpowiedzUsuńWiem, że zawsze przepisy z Twojego bloga wyjdą doskonale i za to wielkie dzięki.
Pozdrawiam:))
justyna
Iwono, dziękuję :-) Smakuje też nieźle ;-)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, to łatwy przepis, tylko rozsmarowanie masy krówkowej wymaga nieco więcej cierpliwości ;-) Jeśli masa jest gęsta, to dobrze jest ją przed nałożeniem na herbatniki trochę podgrzać.
Karla, witaj w gronie "trzybitożerców" ;-)
Justyno, dziękuję, bardzo mi miło :-)
Jakoś nigdy tego ciasta nie jadłam i nie robiłam..może właśnie przyszła na to pora:)))
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i na pewno bardzo smaczne ! : )
OdpowiedzUsuńSuper ciasto !
OdpowiedzUsuńczy zamiast krakersow lajkonika mozna uzyc okraglych ritza
OdpowiedzUsuńLepsze są prostokątne, bo można je ściśle obok siebie ułożyć, ale "od biedy" mogą być i okrągłe.
OdpowiedzUsuńmam pytanko jak duża blacha potrzebna Piotrek
OdpowiedzUsuń25 x 37 cm (lub o podobnych wymiarach)
OdpowiedzUsuńMam pytanie :-)mieszkam za granica i nie mam dostepu ,ani do smietan-fixu ani do masy krowkowej,czy moglabym to czyms zastapic?z gory dziekuje za odpowiedz
OdpowiedzUsuńMasa krówkowa to to samo, co 'dulce de leche'.
OdpowiedzUsuńMożna ją też zrobić samodzielnie gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez 2-3 godziny. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie, a po zakończeniu gotowania ostudzona.
Jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę, to można ją usztywnić żelatyną (ok. 2 łyżeczki zalać niewielką ilością wody, a następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą, wtedy napęczniała żelatyna łatwo da się rozpuścić).
czy te budynie są z cukrem ?
OdpowiedzUsuńBudynie są bez cukru. Ale można też użyć tych z cukrem, wtedy należy pominąć te 4 łyżki cukru z przepisu (ew. potem dosłodzić gotowy krem cukrem pudrem, gdyby wydawał się za mało słodki).
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie, mam zamiar zrobić je na sobotę, w związku z tym mam pytanie czy można tylko spód zrobić z herbatników , a krakersów użyć dwa razy?
OdpowiedzUsuńMożna, nie ma problemu.
OdpowiedzUsuńCzy w takim wypadku nie będzie zbyt miękkie?
OdpowiedzUsuńDo niektórych ciast używa się tylko krakersów i jest dobrze, więc i w tym przypadku nie widzę przeciwwskazań ;-)
OdpowiedzUsuń