To takie ciasto – nie ciasto. Gdyby pokroić je na węższe kawałki i odjąć trochę cukru, to można by je nazwać batonikami śniadaniowymi ;-) Wypiek nieskomplikowany, ze zdrowym dodatkiem w postaci płatków owsianych, bardzo smaczny.
Słodycz ciasta i lukru przełamuje tu kwaskowate nadzienie truskawkowo-rabarbarowe, a to dosyć zgrany duet :-) Ostatecznie można użyć samych truskawek, ale jeżeli macie jeszcze dostęp do rabarbaru, to warto go wykorzystać.
Nadzienie:
- 1 i 1/2 szkl. pokrojonego na małe kawałeczki rabarbaru (ok. 200 g)
- 1 i 1/2 szkl. pokrojonych truskawek (ok. 250 g)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar i truskawki wrzucić do garnka, dodać sok z cytryny, przykryć i gotować na małym ogniu przez 8-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną, następnie wsypać do gotującego się musu truskawkowo-rabarbarowego i gotować jeszcze przez 1-2 minuty, aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 i 1/2 szkl. płatków owsianych, błyskawicznych
- 1 szkl. brązowego cukru
- 200 g masła (temp. pokojowa)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta zmiksować – powstanie coś na kształt kruszonki. Z tego 1 i 1/2 szkl. odłożyć, a resztę wsypać do blaszki (23 x 33 cm) i docisnąć do spodu. Posmarować nadzieniem, wierzch posypać resztą ciasta. Piec w temp. 180 st.C przez 30-35 minut. Wystudzić.
Lukier:
- 3/4 szkl. cukru pudru
- ok. 2 łyżki mleka
Wymieszać i polać wierzch ciasta w esy-floresy.
Źródło przepisu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz