A oto mój pierwszy, tegoroczny wypiek. Babka na śmietanie (ale masło też w niej jest), z orzechowo-cynamonowym akcentem. Wilgotna, aromatyczna, bardzo dobra. Byłam trochę zaskoczona, że w czasie pieczenia ciasto ściemniało (surowe było jasne), ale widocznie „ucierańce” z dodatkiem dużej ilości śmietany tak właśnie mają ;-)
W oryginale babka ta nazywa się ‚German coffee cake‚ i ma na wierzchu lukier. Jak dla mnie sama w sobie jest naprawdę wystarczająco słodka, więc go pominęłam.
W oryginale babka ta nazywa się ‚German coffee cake‚ i ma na wierzchu lukier. Jak dla mnie sama w sobie jest naprawdę wystarczająco słodka, więc go pominęłam.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 szkl. mąki (tortowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 i 1/2 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
Poza tym:
- 1/2 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Miękkie masło, cukier, jajka i wanilię zmiksować na gładką masę.
Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawać do masy, na przemian ze śmietaną.
W małej miseczce wymieszać brązowy cukier, orzechy i cynamon.
Dużą, okrągłą formę z kominkiem (ok. 26 cm średnicy) wysmarować tłuszczem. Wyłożyć 1/3 ciasta, równo rozprowadzić, posypać 1/3 mieszanki orzechowo-cynamonowej, przykryć 1/3 ciasta (czyli połową tego, co jeszcze zostało) i posypać 1/3 mieszanki orzechowo-cynamonowej. Wyłożyć ostatnią porcję ciasta i posypać pozostałymi orzechami z cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz