wtorek, 24 lutego 2015

Ciasto z maślanką




Dziś proponuję proste ciasto z dodatkiem maślanki. Nie wymaga wiele pracy, a smakuje wspaniale. Polecam szczególnie tym zabieganym, zapracowanym lub „zawirusowanym” (tak jak ja), którzy uparli się, żeby ostatkiem sił upiec jakieś ciasto ;-)



Składniki:
- 120 g masła
- 250 g cukru (w oryginale 330 g)
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 ml maślanki
- 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego


Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.

Miękkie masło z cukrem utrzeć razem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując.
Mąkę, sodę i sól przesiać razem. 1/3 tej mieszanki dodać do miski z ciastem wraz z połową maślanki. Dokładnie zmiksować. Ponownie dodać 1/3 mieszanki mącznej, resztę maślanki i zmiksować. Na koniec wsypać pozostałą mąkę oraz ekstrakt waniliowy i ostatni raz krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do keksówki (ok. 12 x 23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 35-40 minut w temperaturze 170 st.C na złoto-brązowy kolor.


Źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz