wtorek, 14 kwietnia 2015

Marmurkowe ciasto z maślanką



 
Po poświątecznym leniuchowaniu i dokańczaniu resztek czas na coś nowego.

Na rozgrzewkę proponuję proste ciasto waniliowo-kakaowe z dodatkiem maślanki. Dosyć ciężkie i wilgotne – takie jak lubimy. A na potwierdzenie tych słów dodam, że piekłam je już trzy razy :-)



 Składniki:
- 120 g masła
- 1 i 3/4 szkl. mąki tortowej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 szkl. cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2/3 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. kakao


Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.

Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie połączyć z wanilią.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodawać do masy na przemian z maślanką (należy zacząć od mieszanki mącznej i na niej też zakończyć).
Około 1/3 ciasta (nie więcej) nadebrać do drugiego naczynia.
Kakao wymieszać z 1/4 szklanki wrzącej wody. Powinna powstać gładka, kakaowa papka (w razie potrzeby dolać odrobinę więcej wody).
Kakaową miksturę wymieszać z nadebranym wcześniej ciastem.

Foremkę (23 x 12 cm) dokładnie posmarować tłuszczem. Nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto na wzór szachownicy (na dwóch poziomach), a na koniec delikatnie przemieszać trzonkiem łyżki tworząc marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 55-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.


Na podstawie przepisu Marthy Stewart.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz