Miałam ochotę na coś drożdżowego, najlepiej z nadzieniem serowym lub z marmoladą. Przepis Bajaderki z forum Cincin wydał mi się idealny, no i nie pomyliłam się. Rogale wyszły przepyszne, właśnie takie jak chciałam - mięciutkie, nie za suche, słodkie i maślane. Część z nich zrobiłam z nadzieniem serowym (akurat miałam kawałeczek białego sera), a resztę z marmoladą.
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suszonych drożdży
- 3 duże jajka
- 4 i 1/2 szkl. mąki
- 3-4 łyżki roztopionego masła do smarowania
- ew. marmolada , gęsty dżem lub inne nadzienie
Drożdże wsypać do małego naczynia, dodać troszkę mąki i cukru. Mleko podgrzać, aż będzie letnie i 1/4 szklanki zalać drożdże, dobrze wymieszać i zostawić, aż zaczyn zacznie się podnosić. Resztę (3/4 szklanki) mleka zagotować i dodać do niego masło i cukier. Odstawić do przestygnięcia. Następnie wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajka, sól i wymieszać, aż utworzy się miękkie ciasto. Wyłożyć na stolnicę i wyrabiać dobre kilka minut, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć z powrotem do miski i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkowac koło o średnicy 22 cm (u mnie trochę większe). Posmarować roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów (ew. nakładać po 1 łyżeczce nadzienia) i zwijać rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze, posmarować masłem, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Piec 8 - 10 minut (moje piekły się prawie dwa razy dłużej zanim się zrumieniły) w temperaturze 200 st.C, wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące ponownie posmarować masłem. Zostawić do wystygnięcia.
Uwagi: Rogaliki można nadziewać np. masą serową lub marmoladą (tak, jak ja to zrobiłam) albo zamiast rogalików formować zwykłe, okrągłe bułeczki.
Z nadzieniem serowym...
...albo z marmoladą
Zwijanie rogalika zaczynamy od podstawy trójkąta...
...do wierzchołka
Tak wygląda rogalik w przybliżeniu...
...a tak cała gromadka gotowych rogalików
Znam ten przepis. :) Wielokrotnie go próbowałam i wiem, jak pyszne rogaliki (a robiłam tez i bułeczki) z niego wychodzą. Patrząc teraz na Twoje fotki - oczywiście czuję natychmiastową ochotę zjedzenia. :) Mniammmmm...:)
OdpowiedzUsuńdawno nie robilam rogalikow. Bardzo lubie, szczegolnie z powidlami sliwkowymi:)
OdpowiedzUsuńArabesko wygladaja wspaniale:) mnie dzisiaj tez naszla ogromna ochota ta cos slodkiego, drodzowego, z jakims pysznym nadzieniem. Napewno juz niedlugo skusze sie na te rogaliki:-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Bardzo smakowicie wyglądają, aż mam ochotę sięgnąć po jednego :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle Arabesko Twoje rogaliki jak i inne wypieki są bardzo staranne i bardzo kuszące:) Śliczne!!
OdpowiedzUsuńArabesko, a czy to ciacho jest mocno zbite? bo 3 jajka wskazują na to, ze chyba jest dosyć scisłe? z kolei ich maslany smak bardzo do mnie przemawia...
OdpowiedzUsuńWygladaja pysznie :) Pewno sie na nie pokusze w najblizszym czasie :)
OdpowiedzUsuńEvenko, one są piękne. I jak slicznie równiutko zawinięte. Ja mam zawsze problem z dokładnym i ladnym zawinięciem. Skorzystam nastepnym razem z Twoich porad :))
OdpowiedzUsuńSliczne i apetyczne:)
Pozdrawiam ciepło :)
Wow sliczne :)
OdpowiedzUsuńja tez upieklam wczoraj rogaliki drozdzowe - ale wg przepisu Paulinki. Choc moje nie byly tak sliczne jak Twoje
Piękne rogaliki Evenko ! Kuszą ogromnie - bardzo lubię drożdżowe wypieki .
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła jednego do herbaty :)
Bardzo Wam dziękuję za miłe komentarze :-)
OdpowiedzUsuńRogaliki są naprawdę pyszne (Małgosia może zaświadczyć) i kto ich jeszcze nie próbował , to szczerze polecam.
Aniu , ciasto wbrew pozorom nie jest zbite , a wręcz przeciwnie - pulchne i mięciutkie. Podejrzewam , że z samymi żółtkami byłoby tylko troszkę bardziej suche.
Arabesko, śliczne rogaliki, właśnie takich szukam. A mogłabyś powiedzieć, co dajesz to masy serowej? tak mniej więcej? Byłabym Ci ogromnie wdzięczna:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńDo masy serowej daję oczywiście ser (swojego nie ważyłam , ale nie potrzeba go dużo - na pewno mniej niż 20 dag), cukier do smaku , żółtko lub całe jajko w zależności od wilgotności sera (tak , żeby masa dała się smarować) i kilka kropli aromatu waniliowego lub śmietankowego. Gdyby masa była ciągle zbyt sucha , to można dodać też odrobinę śmietany.
Dziękuję Ci Kochana! Zrobię z serem!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie!
OdpowiedzUsuńRogaliku piękne :) ja robię z ciasta, które rośnie w wodzie, też jest delikatne i mięciutkie :)
OdpowiedzUsuńDziekuję za odpowiedź! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne rogaliki. Z tego przepisu jeszcze nie robiłam, ale skoro jest Bajaderkowy i Ty je polecasz - to musi być pyszny! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuńAgatko , kiedyś robiłam ciasto drożdżowe tym sposobem (tzw. topielec)i rzeczywiście było smaczne. Podzielisz się swoim przepisem ? ;-)
Atinko , na pewno dla niektórych będzie to dodatkową zachętą do wypróbowania przepisu :-)
Śliczne, jeszcze tylko polać bielutkim lukrem.. Mmmmm :).
OdpowiedzUsuńWiele razy odwiedzałam ten blog,
teraz założyłam i swój. Zapraszam:). Dodaję blog do zakładek. Pozdrawiam serdecznie !
Rogaliki i bez lukru są dosyć słodkie , ale jeśli ktoś lubi , to oczywiście można je dodatkowo udekorować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę powodzenia w prowadzeniu własnego bloga :-)
Ja na chwilę w ramach pozdrowień/zachwytów ;)
OdpowiedzUsuńTwój blog Arabesko jest jednym z moich ulubionych a zdjęcia powodują ślinotok i mały żal, że moim wypiekom daleko do takich cudnych i rumianych ;(
Życzę dobrego roku i mnóstwa nowych przepisów! Będę zaglądać, pozdrawiam :)
Bardzo dziękuję za miły komentarz :-) A na pociechę powiem tylko , że moje wypieki nie zawsze wychodzą tak , jakbym tego chciała ;-)
OdpowiedzUsuńsuper blog, pyszne wyszło :) pozdrawiam Flamenco
OdpowiedzUsuńRogaliki są świetne:) Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPiękne,pyszne napewno:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za krótka lekcję robienia rogalików:)
Wezmę przepis napewno:)
raz zrobiłam rogaliki a drugi drożdżówki zawijane z makiem i są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie!
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy robiłam dzisaj rogaliki i wybrałam twój przepis(najbardziej do mnie przemówił)z tym że mialam problemy z rozwałkowaniem ciasta musiałam dodać mąki.
pozatym bardzo dobre.Szczerze polecam!!!
Bardzo dziękuję za komentarze i cieszę się , że rogaliki smakowały :-)
OdpowiedzUsuńA co do ilości mąki... Sama często muszę dodawać więcej niż podaje przepis , choć przyznam , że akurat tym razem nie miałam tego problemu.
Pozdrawiam !
A gdybym chciała zastapić drożdże suszone normalnymi to ile powinnam ich uzyć. jest jakiś przelicznik? Te rogaliki sa takie piękne...
OdpowiedzUsuńDrożdże suszone x 2,5 = drożdże świeże , choć nie zawsze trzymam się sztywno tej zasady. Do tych rogalików powinno wystarczyć 30g świeżych drożdży.
OdpowiedzUsuńDziekuję Ci. Twój blog i jeszcze jeden równie sympatycznej Pani to moje lakrstwa na znużenie w pracy. Czytam i po prostu od razu dostaję...wypieków.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :-))
OdpowiedzUsuńJestem na Twojej stronie bardzo czesto, rogaliki zrobilam wczoraj, sa wysmienite, mieciutkie, wilgotne, pycha!Pierwszy raz robilam cos z drozdzami i wyszlo super. Przepis godny polecenia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Evenko zrobiłam i były pyszne. Robiłam z białym serkiem i z dżemem truskawkowym. Nastepnym razem mam za zadanie zrobic z powidłami, bo u mnie wszyscy kochają powidła. Mój mąż patrzył na mnie z podziwem i zachwytem. Sama nie mogę uwierzyć że zrobiłam samodzielnie coś tak pysznego. Teraz idę szukać u ciebie przepisu na ciasto drożdżowe z kruszonką. A co! Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńGratuluję i cieszę się , że przepis przypadł do gustu :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Jeszcze nie podawałam przepisu na typowe ciasto drożdżowe z kruszonką. Najbardziej zbliżone to "Jabłecznik z migdałową skórką" i "Serowy placek ze śliwkami".
zastanawia mnie czy można te rogaliki zrobić z truskawkami. Po prostu owinąć trójkącikiem z ciasta całą truskawkę. Dałoby radę? Jak myślisz?
OdpowiedzUsuńHmmm... trzeba by było dość szczelnie owinąć tę truskawkę , żeby sok nie wypłynął , a przed włożeniem do środka posypać cukrem , żeby po upieczeniu nie była taka kwaśna ;-)
OdpowiedzUsuńDodatkowo można gotowe rogaliki oblać lukrem.
Chyba spróbuję zrobic z truskawkami. Poza tym... co ja się przejmuję. Moge zrobić kilka z truskawkami, prę z serem i kilka z dżemikiem. Rogaliki to takie fajne ciasteczka, bo każdy może je nadziać tym co lubi. A te Twoje są wyjątkowo pyszne i tak zapadają w pamięć, że trzeba je zrobic ponownie :)
OdpowiedzUsuńEvenko droga zrobiłam rogaliki z truskawkami. Owinęłam szczelnie truskawkę , tak jak mówiłaś i posłodziłam i .....uważam że to coś wspaniałego! Były przepyszne. Spróbuj koniecznie! Zrobiłam również z dżemem (nowością były rogaliki nadziane brzoskwiniową konfiturą) i te równiez są przepyszne. Niestety nie umiem zawijac rogalików, pomimo pieknej instrukcji, zawsze się wymażę tym dżemem i wszystko dookoła ale gdybyś miała ochote zobaczyc moje dzieło to mam tu fotki.
OdpowiedzUsuń1) ttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/01c3ba525faf0a0d.html
2) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da0aa06115ce7676.html
3) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2cf793f2d33028a.html
Cieszę się , że pomysł z truskawkami wypalił , może też się skuszę :-)
OdpowiedzUsuńCałkiem apetyczne te Twoje rogaliki , przynajmniej widać , co jest w środku , a z czasem nabierzesz wprawy w zawijaniu ;-)
P.S. Ładna papuga.
dziekuję. Och nie wiem czy mi się ukiedyś uda zrobić takie kształtne jak twoje.
OdpowiedzUsuńW imieniu swoim i papużki dziękuję za komplement ;)
Naprawdę super,w całym domu jeszcze pachnie, dzieci się zajadają, generalnie nie mam zdolności kulinarnych i jestem w szoku,że mi wyszły i w dodatku takie smaczniutkie,i robiłam z truskawkami i z dzemem, jedne i drugie pyszne!!!POLECAM!!!!
OdpowiedzUsuńRogaliki wyglądają pysznie i chyba jutro zrobie, mam pytanie nie wiesz może czy można zawijać nutellę, czy nie wypłynie?
OdpowiedzUsuńSama nie próbowałam z Nutellą , ale myślę , że gdyby tak dokładnie docisnąć ciasto na rogach , to powinno być dobrze. Ewentualnie można z niego uformować bułeczki i wtedy na pewno nie wypłynie ;-)
OdpowiedzUsuńHej Evenko,
OdpowiedzUsuńNigdy wczesniej nie pieklam ciasta drozdzowego i troche sie balam ze mi nie wyjdzie, ale Twoj przepis okazal sie wspanialy. Byly pyszne i zrobilam pare z nutella wyszly super.
Dziekuje i polecam
Aga
Evenko,skorzytsałam z twego przepisu:)
OdpowiedzUsuńhttp://waniliowachmurka.blox.pl/2009/09/Zaproszenie-od-Olcika-Weekendowa-Cukiernia-14.html
Buźka;*
Dziękuję za przepis !
OdpowiedzUsuńRogaliki wyszły przepyszne, rodzinka się zachwyca. ; )
Bardzo fajny, prosty przepis - w sam raz dla tych, którzy boją się ciast drożdżowych ;) Super się udaje. Ja w ciągu tygodnia zrobiłam 2 serie. Za drugim razem dodałam ciut więcej cukru i według mnie smaczniejsze. bardzo dziękuję za ten przepis!
OdpowiedzUsuńAnia
Szukałam przepisu na rogaliki z nadzieniem i wybrałam Pani - muszę przyznać, że jestem zachwycona, że udało mi się zrobić taką pyszną rzecz, zwłaszcza, że robiłam je pierwszy raz w życiu:)
OdpowiedzUsuńP.S. Przeglądam Pani blog - nie wiem, czy zajmuje się Pani gotowaniem zawodowo, ale Pani wypieki robią wrażenie. Jeśli jeszcze nie ma Pani własnej cukierni, to myślę, że warto pomyśleć o tym:)
pozdrawiam i dziękuję za inspirację:)
Justyna
Cieszę się , że rogaliki smakowały i bardzo dziękuję za miły komentarz :-)
OdpowiedzUsuńWypiekaniem ciast zajmuję się wyłącznie amatorsko i nikt mnie tego nie uczył , nawet mama. Ale grunt to dobry , klarowny przepis , a Bajaderka (autorka prepisu) właśnie z takich słynie ;-)
rewelacja :)
OdpowiedzUsuńcudowne rogaliki właśnie zrobiłam pierwszy raz mi takie dobre wyszły . ja zrobiłam ze świerzymi jagodami. cudne . synkowi też smakują
OdpowiedzUsuńChcialam zrobic rogaliki i przypadkowo trafilam na przepis z Twojego bloga- wyszly piekne mieciutkie i pulchniutkie!!przepis rewelacyjny za ktory bardzo dziekuje. Od teraz wiem ze bede tu czesto zagladac bo naprawde warto!! :)aga
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę :-)
OdpowiedzUsuń