poniedziałek, 28 września 2015

Kakaowe ciasto jogurtowe ze śliwkami





Jabłka, gruszki i śliwki to takie podstawowe jesienne trio owocowe. Nie mogło więc zabraknąć w sezonie przynajmniej jednego przepisu z wykorzystaniem każdego z tych owoców.

A zatem dziś zapraszam na zapowiadane już wcześniej ciasto ze śliwkami.

Ciemne, kakaowe, z jogurtem. Wilgotne i aromatyczne, a do tego proste i dosyć szybkie do wykonania. 







 Składniki:
- 125 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 szklanki kakao
- odrobina ekstraktu waniliowego
- ok. 20 śliwek przekrojonych na połowę i wypestkowanych
- cukier puder do posypania

Masło roztopić i wystudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt i wymieszać.
Mąkę wymieszać z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, następnie połączyć z masą.
Na koniec dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do tortownicy (26 cm średnicy) wyścielonej papierem do pieczenia i ułożyć na wierzchu połówki śliwek (skórką do dołu).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st.C (z termoobiegiem 140 st.C). Piec około 45 minut (sprawdzić patyczkiem).
Wystudzone ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Na podstawie tego przepisu, z moimi zmianami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz