czwartek, 2 czerwca 2016

Zdrowe ciastka owsiane




Niedawno córka miała za zadanie przynieść do szkoły coś zdrowego do jedzenia. Wspólnie więc przygotowałyśmy na tę okazję takie oto ciasteczka. Owsiane, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bez tłuszczu i cukru. Nie były one jednak całkiem niesłodkie, bo dodałyśmy miodu, a poza tym dorzuciłyśmy banany, które dodały jeszcze trochę słodyczy.
 
Jak ciastka zostały przyjęte ? Cóż, jedenastolatkom nie przypadły do gustu, ale gimnazjalistom już tak :-)



Składniki:

- 3 szklanki płatków owsianych górskich

- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 jajka

- 3 banany

- 5 łyżek miodu

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1/2 szkl. suszonej żurawiny

- 1/2 szkl. rodzynek

- 1/2-1 szkl. mieszanki orzechów, ziaren słonecznika, dyni


Płatki owsiane wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać jajka, rozgniecione widelcem banany, miód i ekstrakt waniliowy. Na koniec wsypać żurawinę, rodzynki i pozostałe dodatki (mieszankę grubo posiekanych orzechów i/lub ziarna słonecznika, dyni). Wszystko razem połączyć, nabierać łyżką, formować ciasteczka w zwilżonych wodą dłoniach (najpierw robić kulki, a potem spłaszczać na grubość 1/2-1 cm) i układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.

Jeśli ktoś woli grubsze, "kosmate" ciastka, wystarczy nakładać łyżką kopczyki na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, bez dodatkowego formowania.




Piec w temperaturze 180 st.C przez 13-15 minut.

Z podanej porcji wychodzi około 45 ciastek.



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe, zdrowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam ,bardzo dobre, dziękuję za super pomysł

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę bardzo :-) Cieszę się, że smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  4. a jaki miód?
    sztuczny czy taki prawdziwy? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taaaak. Szczególnie ta zdrowa łyżka proszku do pieczenia plus soda. Bla bla bla . Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie łyżka, tylko łyżeczka. Mam też ciastka bez spulchniaczy, może taka wersja bardziej przypadnie do gustu: http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2008/10/03/bardzo-zdrowe-ciasteczka-owsiane/. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najprawdziwszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam dwa razy. Ściślej moja 15 -letnia córka. Masz rację, jednym smakuje, drugim wcale. Dla mnie mnie to ideał na II śniadanie w pracy. Świadomość tego, że są bez cukru i bez tłuszczu ma znaczenie. Ja będę chętnie wracała do tego przepisu, zwłaszcza że są proste i szybkie w przygotowaniu. Do pracy, na wycieczkę super ! Jeśli za mało słodkie zawsze można zrobić "zygzaki" z polewy czekoladowej. Ale naprawdę nie jest to konieczne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo się cieszę, że ciasteczka przypadły do gustu i dziękuję za komentarz :-)

    OdpowiedzUsuń