niedziela, 16 października 2016

Najprostszy chleb pszenny z chrupiącą skórką




Prosty chleb na drożdżach z wyjątkowo chrupiącą skórką. To głównie ze względu na tę właśnie skórkę postanowiłam wypróbować ten przepis. Co w niej takiego niezwykłego ? Otóż powstaje ona za sprawą specjalnej pomady, którą smaruje się chleb tuż przed włożeniem do piekarnika. Po upieczeniu natomiast bochenki są pięknie rumiane, błyszczące i wspaniale chrupiące.
I pomimo, że wolę chleby na zakwasie, to bardzo polecam wypróbować ten przepis nie tylko z powodu wyjątkowej skórki, ale i prostoty wykonania.




Składniki na 2 bochenki:

- 700 g mąki pszennej chlebowej (typ 650-750)

- 300 ml wody

- 130 ml mleka

- 2 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka cukru

- 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20 g drożdży świeżych)


Na pomadę:

- 100 ml wody

- 1 czubata łyżeczka mąki

- szczypta soli


Składniki na ciasto połączyć ze sobą i dokładnie wyrobić (ręcznie około 15 minut lub 10 minut za pomocą miksera), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części i uformować podłużne bochenki. Ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia dużej blasze. Przykryć ściereczką i ponownie zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 230 st.C, a w międzyczasie zrobić pomadę. W tym celu należy połączyć wodę z mąką i solą w małym garnuszku, a następnie zagotować ciągle mieszając. Odstawić.

Wyrośnięte bochenki naciąć kilka razy ukośnie i posmarować obficie ciepłą pomadą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec wstępnie 10 minut w 230 st.C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze 30 minut, na rumiano.





Na podstawie tego przepisu.

World-Bread-Day-October-16-2016

3 komentarze:

  1. Ja w sobotę też piekłam chlebek, muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Your loaf looks delicious! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!

    OdpowiedzUsuń
  3. Thank you for inviting me :-)

    OdpowiedzUsuń