wtorek, 22 listopada 2016

Słonecznikowiec na herbatnikach





Słonecznikowiec na herbatnikach, czyli wersja bez pieczenia (i bez masła w masie, za to ze śmietanką).
Trzy warstwy herbatników, w tym jedna ciemnych, przełożonych masą śmietankowo-krówkową, a na wierzchu prażony słonecznik w karmelu.
Przepis całkiem prosty, a efekt końcowy bardzo smakowity :-)
 
P.S. Ciasto powinno spędzić w lodówce co najmniej 12 godzin przed podaniem, aby masa stężała, a herbatniki zmiękły.



Na prażony słonecznik:

- 150 g łuskanych pestek słonecznika

- 1 łyżka masła

- 1 łyżka cukru


Masło rozpuścić z cukrem na patelni, dodać słonecznik i prażyć na złoty kolor, ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Odstawić do wystygnięcia.


Masa:

- 400 g masy krówkowej (zimnej)

- 500 g śmietanki 36% (zimnej)



Poza tym:

- herbatniki jasne (ok. 44 szt.)

- herbatniki ciemne (ok. 22 szt.)


Masę krówkową w puszce należy schłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej wstawić na noc).

Zimną śmietankę ubić na sztywno. Stopniowo dodawać schłodzoną masę krówkową mieszając szpatułką lub łyżką. Gotowy krem podzielić na 3 części: jedna ma być mniejsza, a dwie jednakowe, większe.

Dno blaszki (24x36 cm lub nieco mniejszej) wyłożyć jasnymi herbatnikami. Posmarować masą śmietankowo-krówkową (jedną z większych porcji), przykryć warstwą ciemnych herbatników i ponownie posmarować większą porcją masy. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę jasnych herbatników, posmarować resztą masy i posypać prażonym słonecznikiem w karmelu (pestki można lekko wcisnąć w masę, aby lepiej się trzymały). Całość wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.





5 komentarzy: