Ciasto dyniowe kojarzy się zwykle z jesienią, ale jeśli macie w zapasie puree z dyni, to pora roku w ogóle nie ma znaczenia. Osobiście mam dostęp nawet do świeżej dyni, gdyż całkiem dobrze przechowała się w piwnicy :-)
Jeśli zaś chodzi o samo ciasto, to jest proste w wykonaniu, słodkie, wilgotne i bardzo smaczne.
Składniki:
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru
- 250 g puree z dyni
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
- szczypta soli
Masło rozpuścić, dodać cukier i mieszać do jego rozpuszczenia.
Tak przygotowaną masę maślaną przelać do miski, dodać puree z dyni oraz żółtka. Wszystko razem dokładnie i energicznie wymieszać. Następnie dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszając, aby nie było grudek.
Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać do ciasta razem z aromatem waniliowym i ostrożnie wymieszać.
Formę do pieczenia (22 x 26 cm w oryginale, u mnie 23 x 33 cm) wyścielić papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut w mniejszej formie lub 35 minut w większej (sprawdzić patyczkiem).
Po wystygnięciu ciasto polać lukrem.
Lukier: 1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać w malutkim rondelku lub kubeczku, wsypać tyle cukru pudru, aby powstał dosyć gęsty lukier. Na koniec dodać 1-2 krople aromatu pomarańczowego.
Na podstawie tego przepisu.
Ma cudowny kolor!
OdpowiedzUsuńZapas dyni jest, więc może sobie upiekę...? :)
Kolor, zależnie od gatunku dyni, może być mniej lub bardziej intensywny (u mnie średni). A przepis warto wypróbować, bo ciasto jest naprawdę smaczne i proste :-)
UsuńJaki to ma posmak? Można do czegoś przyrównać?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o smak dyni w cieście, to trudno się go doszukać, dlatego dodałam odrobinę aromatu waniliowego do ciasta i pomarańczowego do lukru (ten drugi u mnie dominował). Bez tych dodatków ciasto by było po prostu... nijakie ;-)
UsuńWygląda apetycznie i elegancko!
OdpowiedzUsuńCzy zwykłą mąkę mogę zastąpić kukurydziana?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z mąką kukurydzianą, ale jeśli sprawdziła się w innych ciastach, to i tutaj powinno być dobrze.
Usuń