Do -30% na wybrane produkty
środa, 22 marca 2017

Ciastka owsiane pełnoziarniste



Kto by się spodziewał, że proste ciastka owsiane na mące pełnoziarnistej mogą być takie dobre. Nawet moje dzieci, które bywają wybredne, zajadały się nimi  :-)
Mocniej przypieczone ciasteczka na początku są chrupiące. Gdy poleżą robią się miękkie, a nawet lekko elastyczne. Te krócej pieczone od początku są takie. Dzięki zawartości miodu i cynamonu  w smaku odrobinę przypominają pierniczki. 






Składniki:
- 100 g masła
- 2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szkl. miodu
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko

Masło rozpuścić na patelni, dodać płatki owsiane i chwilę smażyć. Następnie dodać brązowy cukier i miód. Smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści, często mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej masy owsianej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz sól. Wymieszać, po czym wbić jajko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na folii lub bardzo gładkiej powierzchni (ja używam takiej "śliskiej" podkładki) na grubość ok. 1/2 cm . Wykrawać okrągłe ciastka (6 cm średnicy) i układać na wyścielonej papierem do pieczenia (lub matą silikonową) blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-12 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciastek.



5 komentarzy:

  1. Niby pełnoziarniste, a cukru cała masa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarniste nie jest równoznaczne z dietetyczne ;-)

      Usuń
  2. Ciasteczka bardzo pyszne, właśnie pierwsza porcja się upiekła😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybka decyzja - to lubię ! I cieszę się, że ciastka smakują :-)

      Usuń
  3. Musiały być cudownie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń