środa, 22 marca 2017

Ciastka owsiane pełnoziarniste



Kto by się spodziewał, że proste ciastka owsiane na mące pełnoziarnistej mogą być takie dobre. Nawet moje dzieci, które bywają wybredne, zajadały się nimi  :-)
Mocniej przypieczone ciasteczka na początku są chrupiące. Gdy poleżą robią się miękkie, a nawet lekko elastyczne. Te krócej pieczone od początku są takie. Dzięki zawartości miodu i cynamonu  w smaku odrobinę przypominają pierniczki. 






Składniki:
- 100 g masła
- 2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szkl. miodu
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko

Masło rozpuścić na patelni, dodać płatki owsiane i chwilę smażyć. Następnie dodać brązowy cukier i miód. Smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści, często mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej masy owsianej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz sól. Wymieszać, po czym wbić jajko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na folii lub bardzo gładkiej powierzchni (ja używam takiej "śliskiej" podkładki) na grubość ok. 1/2 cm . Wykrawać okrągłe ciastka (6 cm średnicy) i układać na wyścielonej papierem do pieczenia (lub matą silikonową) blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-12 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciastek.



5 komentarzy:

  1. Niby pełnoziarniste, a cukru cała masa...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarniste nie jest równoznaczne z dietetyczne ;-)

      Usuń
  2. Ciasteczka bardzo pyszne, właśnie pierwsza porcja się upiekła😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybka decyzja - to lubię ! I cieszę się, że ciastka smakują :-)

      Usuń
  3. Musiały być cudownie aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń