Kto by się spodziewał, że proste ciastka owsiane na mące pełnoziarnistej mogą być takie dobre. Nawet moje dzieci, które bywają wybredne, zajadały się nimi :-)
Mocniej przypieczone ciasteczka na początku są chrupiące. Gdy poleżą robią się miękkie, a nawet lekko elastyczne. Te krócej pieczone od początku są takie. Dzięki zawartości miodu i cynamonu w smaku odrobinę przypominają pierniczki.
Składniki:
- 100 g masła
- 2 szkl. płatków owsianych błyskawicznych
- 1/2 szkl. ciemnego brązowego cukru
- 1/2 szkl. miodu
- 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
Masło rozpuścić na patelni, dodać płatki owsiane i chwilę smażyć. Następnie dodać brązowy cukier i miód. Smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści, często mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Do ciepłej masy owsianej wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon oraz sól. Wymieszać, po czym wbić jajko i dokładnie połączyć wszystkie składniki. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Następnie ciasto rozwałkować na folii lub bardzo gładkiej powierzchni (ja używam takiej "śliskiej" podkładki) na grubość ok. 1/2 cm . Wykrawać okrągłe ciastka (6 cm średnicy) i układać na wyścielonej papierem do pieczenia (lub matą silikonową) blasze. Piec w temperaturze 180 st.C przez 10-12 minut.
Z podanej porcji wychodzi ok. 40 ciastek.
Niby pełnoziarniste, a cukru cała masa...
OdpowiedzUsuńPełnoziarniste nie jest równoznaczne z dietetyczne ;-)
UsuńCiasteczka bardzo pyszne, właśnie pierwsza porcja się upiekła😃
OdpowiedzUsuńSzybka decyzja - to lubię ! I cieszę się, że ciastka smakują :-)
UsuńMusiały być cudownie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń