Proziaki to takie spłaszczone bułeczki z dodatkiem "prozy", czyli sody oczyszczonej, smażone na suchej patelni. Przepis ten wywodzi się z Podkarpacia, ale znany jest także w innych regionach Polski.
Bułeczki te są bardzo smaczne, proste i szybkie do zrobienia. Doskonale sprawdzają się w sytuacjach awaryjnych - nie wymagają długiego wyrastania, ani włączania piekarnika.
Składniki:
– 500 g mąki
– 1 szkl. zsiadłego mleka*
– 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli
Z wymienionych składników wyrobić ciasto, takie jak na pierogi. Przykryć folią lub miską i zostawić na 15 minut. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm i wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm. Smażyć na suchej patelni, na średnim ogniu, po 4 minuty z każdej strony.
Z podanej porcji wychodzi ok. 20 bułeczek.
*Jeżeli nie macie akurat pod ręką zsiadłego mleka, a potrzebujecie na teraz (pójście do sklepu nie wchodzi w grę), to mam dla was ekspresowe rozwiązanie. Pod warunkiem, że macie świeże mleko i trochę octu, a zakładam, że takie produkty w każdej kuchni są zawsze dostępne.
Co trzeba zrobić ? Bierzemy szklankę (250 ml, czyli dokładnie tyle, ile nam potrzeba do przepisu),wlewamy do niej 1 łyżkę octu, dopełniamy mlekiem, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Gotowe :-)
Fajnie, wyglądają te bułeczki :)
OdpowiedzUsuńI dobrze smakują ;-)
UsuńNo teraz to już się skuszę, w opowieściach mojego taty, który cuda opowiadał o tym wypieku, a pochodzi właśnie z tych terenów, było to wspomnienie dzieciństwa. Dziękuję za prosty przepis, a ten myk z mlekiem to super pomysł. Napiszę, jak się udały. Serdecznie pozdrawiam hel
OdpowiedzUsuńCieszę się, że zachęciłam do wypróbowania przepisu i czekam na opinię :-)
Usuńchętnie wypróbuję przepis!
OdpowiedzUsuńBuleczki mojego dziecinstwa !!! uwielbiammmm !!!! pochodze z Podkarpacia w naszym miescie sa bardzo popularne oryginalenie powinny byc pieczone na suchej blasze jezeli ktos jeszcze posiada to zachecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Jak nie mam zsiadłego mleka daję jogurt i łyżkę kwaśnej śmietany i też wychodzą wspaniałe. Piekę na blasze w piekarniku, posypanej mąką, beztłuszczowo.
OdpowiedzUsuń