Miękkie i puszyste, maślane bułeczki z przepisu J. Hamelmana. Swego czasu pojawiły się na wielu blogach, gdyż były tematem przewodnim jednej z Weekendowych Piekarni. To było już prawie osiem lat temu, a ja dopiero teraz skorzystałam z tej receptury. Szkoda, że tak późno się zdecydowałam, ponieważ bułeczki są doskonałe. Na śniadanie lub kolację - idealne.
Składniki:
- 750 g mąki pszennej chlebowej
- 345 g wody
- 1 jajko (ok. 75 g)
- 60 g masła (temp. pokojowa)
- 45 g cukru
- 38 g mleka w proszku
- 15 g soli
- 38 g świeżych drożdży
Drożdże pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i poczekać, aż się rozpuszczą. Następnie dodać wraz z resztą składników do miski z mąką, po czym dokładnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Miskę przykryć i zostawić w cieple na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, uformować okrągłe bułeczki i ułożyć na wyścielonej papierem do pieczenia dużej blasze. Przykryć ściereczką i zostawić w cieple do wyrośnięcia (do podwojenia objętości) - na ok. 45 minut.
Tuż przed pieczeniem bułeczki można dodatkowo posmarować roztopionym masłem lub mlekiem (ja niczym nie smarowałam).
Piec w temperaturze 200 st.C przez 15-18 minut, na rumiano. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze gorące bułeczki można ponownie posmarować roztopionym masłem (pominęłam tę czynność).
Na podstawie tego przepisu.
wyglądają wspaniałe... masło, ser żółty i jestem w śiódmym niebie :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam. Bardzo dobry przepis. Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu bułeczki robione przez moją babcię, więc może czas spróbować samemu takie wykonać. Te wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńMam zamiar upiec te bułeczki, czy użyta mąka do ich wypieku to mąka pszenna typ 720?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Użyłam mąki pszennej typ 650 (750 też może być). Typ 720 ma zwykle mąka żytnia.
Usuń