Kolejne ciasto z truskawkami i galaretką, na biszkopcie, ale tym razem z masą w wersji stracciatella. Konkretnie jest to masa serowo-śmietankowa z dodatkiem startej czekolady. Brzmi zachęcająco ? Powinno, bo ciasto jest pyszne :-)
Biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- szczypta soli
Jajka ubić z cukrem i solą na puszystą, kremową masę. Stopniowo przesiewać do niej mąkę, ostrożnie mieszając szpatułką. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia blaszki (24 x 36 cm). Piec w temperaturze 180 st.C przez ok. 17 minut. Wystudzić, odkleić papier, po czym razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki (jeśli blaszka ma skłonności do rdzewienia, radzę zabezpieczyć ją dodatkowo folią).
Uwaga: jeśli wolicie, możecie najpierw ubić same białka z cukrem i solą, a dopiero później dodać żółtka oraz mąkę.
Nasączenie:
- 1/3 szkl. przegotowanej, zimnej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- trochę aromatu waniliowego
Składniki wymieszać i równomiernie nasączyć biszkopt.
Masa:
- 500 ml śmietanki 30%
- 500 g serka homogenizowanego waniliowego
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 1 czekolada (100 g) mleczna lub deserowa, starta
Dodatkowo:
- 700 - 1000 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. wody (najlepiej wstawiając naczynie do gorącej wody), ostudzić.
Zimną śmietankę ubić na sztywno. Serek wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, a na koniec z rozpuszczoną żelatyną. Połączyć z ubitą śmietanką, a następnie ze startą czekoladą. Gotową masę wyłożyć na zimny biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, wystudzić.
Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć. Pokroić na połówki, ułożyć na zastygniętej masie stracciatella i zalać tężejącą galaretką. Całość stawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
Cudnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć smietan fix zamiast żelatyny?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńA czemu nie można użyć fixu? Przecież zawsze do kremu śmietanowego daje się zamniennie fix lub żelatynę. Czy chodzi o dodatek sera?
UsuńTak, chodzi głównie o dodatek sera. Masa z fixem nie byłaby wystarczająco stabilna.
UsuńWitam można użyć serków danio np zamiast tych homogenizowanych?
OdpowiedzUsuńDanio też jest serkiem homogenizowanym, więc tak :-)
UsuńCzy można zamiast żelatyny dodać mascarpone?
OdpowiedzUsuńNie.
UsuńZrobiłem wg. Przepisu. Mdłe i bez wyrazu. Nie ma smaku ,tłusty i słodki ulepek. Trzeba mocno zmodyfikowac. Miało być pyszne a gdyby nie truskawki to nikt tego by nie zjadł.
OdpowiedzUsuńOjej, a to jedno z moich ulubionych ciast! Właśnie się piecze :)
Usuń