czwartek, 6 sierpnia 2020

Bułeczki z serem i lukrem


Bułeczki z nadzieniem serowym i lukrem o smaku pomarańczowym. Można je wykonać z typowego ciasta drożdżowego lub tak jak ja to zrobiłam (w ramach eksperymentu) z dodatkiem proszku do pieczenia. Czy jest jakaś wyczuwalna różnica ? Moim zdaniem niewielka, ale oceńcie sami. Ogólnie bułeczki są przepyszne, a sposób wykonania pozwala na upieczenie ich na jednej blaszce :-)



Ciasto:
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć i użyć samych drożdży - w sumie 35 g)
- 100 g cukru
- 1 szkl. ciepłego mleka
- 500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 żółtka
- 1 op. cukru waniliowego
- 100 g masła (miękkiego)

Drożdże pokruszyć, posypać łyżeczką cukru, dodać kilka łyżek mleka i łyżkę mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Żółtka rozetrzeć z resztą cukru, solą i cukrem waniliowym. Dodać do mąki (z proszkiem do pieczenia, jeśli używamy) razem z wyrośniętymi drożdżami i pozostałym mlekiem, wyrobić jednolite ciasto. Następnie stopniowo dodawać miękkie masło. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Nadzienie:
- 500 g zmielonego sera białego lub gęstego twarogu
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina aromatu waniliowego

Twaróg rozetrzeć z cukrem, jajkiem, mąką ziemniaczaną i wanilią.

Wyrośnięte ciasto odgazować, czyli spłaszczyć i krótko wyrobić pozbywając się pęcherzyków powietrza. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt wielkości mniej więcej dużej blachy od piekarnika. Pokroić na 4 jednakowe pasy (wzdłuż krótszego boku) o szerokości ok. 11 cm. Z brzegu każdego paska ułożyć 1/4 nadzienia serowego. Zawijać do połowy, zaczynając od części z nadzieniem, tak aby nadzienie przynajmniej częściowo zakryło się ciastem. Następnie zawijać brzeg z drugiej strony, całkowicie zakrywając nadzienie i jeszcze trochę "na zakładkę". Na samych brzegach skleić ciasto z ciastem przyszczypując palcami. Tak uformowane ruloniki przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i ułożyć w równych odstępach. Każdy rulonik pokroić na 6 kawałków (lub wedle uznania), nie oddzielając od całości.
Posmarować letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 25 minut. Jeszcze ciepłe bułeczki posmarować lukrem.

Lukier:
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany (można zastąpić sokiem pomarańczowym)
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- odrobina aromatu pomarańczowego

Śmietanę mocno podgrzać (do pierwszych "bąbelków"), zdjąć z ognia, wymieszać z cukrem pudrem i aromatem do uzyskania dosyć gęstego, ale dającego się łatwo rozprowadzać lukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz