piątek, 4 września 2020

Proste ciasteczka owsiane bez pieczenia

Podstawowy przepis na te ciasteczka znam już od czasów dzieciństwa, tyle tylko, że u nas były to kulki owsiane, a nie ciastka. Bardzo je lubiliśmy, ale z czasem zostały zapomniane. Nadszedł jednak czas, aby o nich przypomnieć i nadać im odrobinę nowego smaku, jaki daje masło orzechowe. Mmm... pychota ! :-)

Możecie je zrobić w postaci idealnie gładkich ciasteczek albo kosmatych, a dodatkową opcją są wspomniane wcześniej kuleczki.

 

 Składniki:
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szkl. cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1/2 szkl. mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki (ok. 100 g) gładkiego masła orzechowego
- 3 szkl. płatków owsianych (ok. 300 g)

Masło (zwykłe), cukier, cukier waniliowy, mleko i kakao, podgrzewać na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masło się roztopi, a składniki się połączą. Doprowadzić do wrzenia i od tego momentu gotować dokładnie 1 minutę. Zdjąć z ognia, połączyć z masłem orzechowym, a następnie wymieszać z płatkami owsianymi. Masę nabierać łyżką i wykładać na wyścieloną papierem do pieczenia blachę, tacę lub stolnicę. Gdy masa wystygnie na tyle, że będzie można dotykać ją nie parząc sobie przy tym palców, uformować odpowiedni kształt*. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. 


*Masa może być trochę klejąca, więc jeśli komuś nie chce się bawić w formowanie idealnych kształtów, można zostawić takie "kosmate" ciasteczka. Inną opcją, niekoniecznie łatwiejszą, jest uformowanie kulek (ja zrobiłam dwie wersje).

 

3 komentarze:

  1. Kulki owsiane to tez smak mojego dziecinstwa :) Co za zbieg okolicznosci, wlasnie myslalam o tym przepisie... Chcialabym zrobic jednak takie "tradycyjne" kulki. Moge po prostu nie dodac masla orzechowego?
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast masła orzechowego trzeba dać więcej zwykłego, czyli w sumie 200 g.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń