wtorek, 23 października 2007

Kajzerki


Przepis podpatrzyłam na forum Same Baby. A , że nie mam dostępu do prawdziwych sklepowych kajzerek , postanowiłam go wypróbować. Nie ma przy tym zbyt wiele pracy , ale trzeba poczekać aż ciasto urośnie - gdyby nie to , robiłabym je na śniadanie przynajmniej kilka razy w tygodniu :-)

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić , aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliwą miski i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naciąć krzyżyk, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut.


18 komentarzy:

  1. Zrobiłam je. Wszyscy prosza o jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy :-) Nam też smakowały i dlatego co jakiś czas chętnie wracam do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam je już kilka razy. To jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam:-) Dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę bardzo :-) Ja też bardzo je lubię i dość często piekę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekliśmy - bardzo dobre bułeczki. Znowu okazało się, że wszystkie linki z przepisem prowadzą do Twojego bloga;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Grono wielbicieli kajzerek powiększa się - jest mi bardzo miło z tego powodu :-)
    Przypominam tylko , że mój blog to jeszcze nie "Rzym" i droga prowadzi dalej... na jedno forum , potem na drugie , a dalej to już nie wiem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj :)
    Zrobiłam kajzerki przed chwilą. A dokładniej, przed chwilą to je zjedliśmy, a były jeszcze mocno ciepłe. Są świetne, fantastyczne i rewelacyjne! Będę je robić regularnie, bo zniknęły w oka mgnieniu i to zaraz po obiedzie. Ledwo się ruszamy a raczej sie toczymy i jakoś będę musiała się doturlać do miski aby zagnieść kolejna porcję ciasta!
    Polecam, polecam, polecam, cuda i poezja smaku zarazem.
    Dziękuję za tak rewelacyjny przepis, jest idealny!
    Pozdrawiam Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie pozostaje mi nic innego , jak tylko podziękować za miły wpis i... uśmiechnąć się ;-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko kochana, one są tak pyszne, ze bede musiała koniecznie zrobic powtórke. Zwlaszcza,ze Synek mowi do mnie: "Mamusiu Twoje bułeczki są najlepsze na calym swiecie" :))) No to jak ich nie piec ? Dziekuje Evenko, ten przepis jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  10. Majanko , ależ proszę bardzo :-) No teraz już nie masz innego wyjścia , skoro synek tak ładnie pochwalił , to musisz koniecznie upiec je ponownie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. O rany!!!! W zyciu nie jadlam pyszniejszych buleczek!!! Bede je robic codzinnie! Dziekuje bardzo;))

    OdpowiedzUsuń
  12. Sa pyszne!!!!!!!!!!!!W zyciu nie jadla pyszniejszych buleczek,dzieki!!1;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy drożdże instant można zastąpić świeżymi? Jakie proporcje wtedy będą?

    OdpowiedzUsuń
  14. 1,5 łyżeczki drożdży instant to będzie ok. 15-20 g świeżych.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo smaczne buleczki !!! robilem z maki typ 500 poznanska

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczki przepyszne.:) Wchodzą na stałe do naszego menu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. zrobiłam je dzisiaj i muszę powiedzieć, że... są przepyszne i chyba się wkopałam bo moja rodzinka na jednej porcji nie pozwoli mi teraz skończyć ^^

    OdpowiedzUsuń
  18. kilka razy korzystalam z twoich przepisow imusze przyznac ze sa bardz dobre co mnie cieszy bo czesto wiele osob podaje bardzo bzdurne przepisy i wspolczuje tym ktorzy z nich korzystaja

    OdpowiedzUsuń