Korzystacie czasem z przepisów na opakowaniach ? Ja co prawda rzadko, ale zdarza mi się. Jak na przykład ten tutaj przepis na rogaliki wzięłam z torebki po cukrze waniliowym ;-) I wiecie co, te najprostsze rozwiązania są czasem najlepsze. Zamiast siedzieć i tracić dodatkowo czas na wertowaniu książek, czy stron w internecie w poszukiwaniu odpowiedniego przepisu, warto skupić się na tym co już mamy pod ręką ;-) Rogaliki okazały się wspaniałe! Takie lekkie i puszyste. Bez długiego wyrabiania, bez oczekiwania na wyrośnięcie. Proste i pyszne, a przy tym dosyć szybkie do zrobienia, co w przypadku ciasta drożdżowego jest rzadkością.
Składniki:
- 500 g mąki
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- 100 g świeżych drożdży
- mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- marmolada do nadziewania
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Mąkę posiekać z margaryną, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę składników (oprócz marmolady oczywiście) i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątów (tak, jak tutaj). Kłaść po łyżeczce marmolady i zwijać w rogaliki. Układać na natłuszczonej blasze, wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i upiec na rumiano (ja piekłam niecałe 15 minut z termoobiegiem). Jeszcze ciepłe polukrować lub całkowicie wystudzone posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto nie potrzebuje wyrastania - od razu po wyrobieniu formuje się rogaliki i wstawia do piekarnika.
Fantastyczny przepis.
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie korzystam z receptur na opakowaniach,ale widać,że warto.
Rogaliki piękne!
Świetne! Ja mam wycięty przepis na polewę czekoladową z pudełka po kakao Deco moreno, korzystam od lat, więc to już dwa przykłady, że czasem warto...:)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ....i takie są puchate:)
OdpowiedzUsuńwow , przepiękne
OdpowiedzUsuńMasz rację. Czasem najprostsze i najlepsze przepisy można znaleźć na opakowaniach, które są pod ręką. Rogaliki wyglądają świetnie. Aż mam na nie ochotę. : )
OdpowiedzUsuńCzasami mi się zdarza, ale bardzo rzadko. A rogaliki wyglądają doskonale.
OdpowiedzUsuńpiękne rogaliki i w zupełności się z Tobą zgadzam, czasem wyjątkowe przepisy możemy znaleźć bez wertowania, szukania itp:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChyba jeszcze nie robiłam niczego z przepisu na opakowaniu.
OdpowiedzUsuńA tu widzę piekne,pyszne rogaliczki.
Wspaniałe Evenko!:)
Zapewne czasami też można się "przejechać" na jakimś przepisie , ale próbować zawsze warto ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wszystkie komentarze :-)
A mnie zawsze ciekawiło jak wychodzą te przepisy z opakowań :) I proszę bardzo, jaki smaczny efekt!!
OdpowiedzUsuńurocze! tak dawno nie jadłam rogaliczków, ech..
OdpowiedzUsuńz wielka rozkosza zjadlabym takie cudnego rogalika! :)
OdpowiedzUsuńmałe pyszności :)))
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :) i taki prosty przepis..
OdpowiedzUsuńPiękne rogaliki:)
OdpowiedzUsuńWarto czytać, co jest na opakowaniach. A jak zrobić dobry lukier? Taki, żeby nie zasłodził ciasta?
Dziękuję za komentarze :-)
OdpowiedzUsuńSłodkie tabasco , każdy lukier ma to do siebie , że jest słodki ;-) A jeżeli nie chcę , żeby było go zbyt dużo , to smaruję pędzelkiem :-)
Piękne rogaliki! Czy ciasto powinno poleżeć, żeby wyrosło, czy rośnie od razu w piekarniku?
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję przepisy z opakowań przy pieczeniu amoniaczków i muffinków (z papilotek)
Anka
Ciasto w ogóle nie potrzebuje wyrastania. Specjalnie dopisałam to na końcu przepisu i... nie skopiowało mi się ;-) Już dodaję :-)
OdpowiedzUsuńJa przyznam szczerze, ze rzadko zauwazam przepisy na opakowaniach - zwykle, kiedy cos kupuje, robie to, myslac o konkretnym przepisie. Ale skoro mozna na opakowaniach znalezc takie pysznosci, to moze powinnam czesciej zwracac na nie uwage :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je dzisiaj i są takie, jak pisze autorka- szybkie i łatwe w wykonaniu no i pyszne...Gorąco polecam!!! Małgosia
OdpowiedzUsuńno tak najciemniej pod latarnią, a rogaliki wyglądają bardzo apetycznie, drożdżowe to moje ulubione :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMaggie , czasem naprawdę warto ;-)
OdpowiedzUsuńMałgosiu , cieszę się , że i Tobie posmakowały :-)
Piegusku , ano tak bywa ;-) Dzięki :-)
Ja jezcze posypuję na lukrze posiekane orzechy wloskie.Czesto zamiast rogalikow formuję pierozki,tez ładnie wygladaja.Mira
OdpowiedzUsuńRobiłam rogaliki dzisiaj z rana i wyszły przepyszne. Zajadam się teraz nimi z chłopakiem. Polecam !!!
OdpowiedzUsuńJuż wiem co przygotuje na niedzielne śniadanko :) wspaniale się prezentują i jakie proste... będą w sam raz!!!
OdpowiedzUsuńZrobiłam je właśnie. Są wyśmienite! dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie 200 ml śmietany kwaśnej, chodzi o taką śmietanę gęstą w kubku? czy taką np 12% uht? Dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńKażda się nadaje , byle była kwaśna ;-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam w sobotę i zniknęły w tempie nieprawdopodobnym :) pyszne, lekkie, aromatyczne, mało słodkie - tak jak lubię
OdpowiedzUsuńTe rogaliki mają jedną wadę-znikają w tempie ekspresowym;P
OdpowiedzUsuń:-)
OdpowiedzUsuńWyszły wspaniałe:) Chociaż troszkę zmodyfikowałam przepis to i tak znikały w mgnieniu oka. Zapraszam do siebie chocolatier.blox.pl
OdpowiedzUsuńWłaśnie je upiekłam, są wspaniałe, najlepsze małe rogaliki jakie jadłam i jakie proste :)
OdpowiedzUsuń500 g mąki - jakiej? pszennej? tortowej?
OdpowiedzUsuńJeżeli w przepisie nie ma określenia dot. mąki, to znaczy, że chodzi o zwykłą pszenną. Ja co prawda użyłam tortowej, ale tylko dlatego, że nie miałam innej.
OdpowiedzUsuńto skoro po tortowej wyglądają tak apetycznie to jest pewność że po zwykłej pszennej też takie będą?
OdpowiedzUsuńTego nie mogę zagwarantować, bo jeśli nie wyjdą , to będzie to moja wina ;-) A zatem, jeśli masz obawy, użyj tortowej.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam...prosto, szybko..no i smacznie..
OdpowiedzUsuńSaved as a favorite, I love your site!
OdpowiedzUsuńRobiłam kilkukrotnie i za każdym razem wychodzą tak samo dobrze. Przepis szybki i prosty a rezultat przepyszny.. Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńDziś zrobiłam rogaliki z powidłami i z nutellą.Wyszły mega super.Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam piec rogaliki przepis super
OdpowiedzUsuńA gdzie cukier !
OdpowiedzUsuńCzy można dodać zamiast kwaśniej śmietany coś innego np maślanka lub jogurt grecki ??
OdpowiedzUsuńMyślę, że gęsty jogurt będzie OK, ale maślanka raczej nie nadaje się.
UsuńSuper, dziekuje
OdpowiedzUsuń