sobota, 21 kwietnia 2012

Kokosowe ciasto z kaszą manną



Witam po przerwie i zapraszam na ciasto z kokosem. Bardzo smaczne i sycące - jednym kawałkiem można zaspokoić swój apetyt na słodkości, pomimo, że ciasto samo w sobie nie jest aż tak bardzo słodkie.
Nie jestem tylko pewna co do jednej rzeczy. U mnie na dole ciasto wyszło bardziej jak 'brownie' (złośliwi powiedzą "zakalec"), a na górze biszkoptowe. Zdjęcie oryginału nie jest zbyt wyraźne, ale wydaje mi się, że całość ma być jednak taka, jak dolna warstwa (z taką ilością oleju nawet nie spodziewałam się puszystości, tylko, że chyba przedobrzyłam z ubijaniem ;-)



Składniki:
- 4 łyżki kaszy manny
- 100 g wiórków kokosowych (bardzo drobnych lub zmielonych)
- 2 i 1/2 szkl. mleka
- 2 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 szkl. oleju (dałam 3/4 szkl.)
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wymieszać 1 szkl. cukru , kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. Dodać olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową , a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

Polewa
(zużyłam tylko połowę porcji):
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady

Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.



Przepis pochodzi z tej strony.

54 komentarze:

  1. kokos i czekolada.. zdecydowanie moje smaki. I ta dolna warstwa myślę, że lepsza. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smakowicie. Czekoladę i wiórki kokosowe uwielbiam. To zdecydowanie moje smaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciacho ;-)
    mysze wyprobowac przepis!

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. czekolada i kokos to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak kokosowe to już mi smakuje! Wygląda świetnie Evenko.
    Cieszę się,że jesteś:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie! Piękne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko:) Poproszę kawałek;D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm... apetycznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda po prostu bosko...a jakie połączenie smaków - mmm, kokos, czekolada!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglada troche jak jedno z moich ulubionych ciast, ktore mozna bylo kupic w cukierni przy mojej szkole. Chetnie wyprobuje przy najblizszej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarze :-)

    Kokos z czekoladą to rzeczywiście bardzo dobre połączenie , radzę wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. ach, jakie zacne! pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  13. W wersji mini tak właśnie wyglądają moje ulubione ciasteczka-domino:) Musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciasto wyglada bardzoi smacznie i bardzo elegancko:) chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Często piekę z twoich przepisów i nigdy nie zaznałam rozczarowania. oczywiście wczoraj wypróbowałam twój przepis i powiem szczerze że ciasto "Niebo W Gębie" coś wspaniałego :) Dzięki za tak wspaniałe przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo fajnie wygląda nawet jeżeli tak nie miała wyglądać któraś z warstw:) podoba mi się, zdecydowanie mój smak:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam do Ciebie zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dla mnie bomba taki miż Wz-ki z bounty :)pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak tylko zobaczyła zdjęcie tego ciasta, wiedziałam że w najbliższym czasie wypróbuje przepis. Ciasto jest przepyszne ale nie wiem co zrobiłam źle, ale mnie nie wyszedł taki genialny jakby dwu-warstwowy spód. Co mogło być przyczyną? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimie , mnie się wydawało , że to ja zrobiłam coś nie tak , więc u Ciebie prawdopodobnie wszystko było OK :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. To złudzenie dwóch warstw jest genialne. Po krótkiej zadumie nad blaszką cista doszłam do wniosku, że mi wyszło troszkę inaczej bo dodałam mniej kakao. Czy mam rację sprawdzę za jakiś czas, bo na pewno jeszcze je upiekę.
    Agnieszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. hmm nie wiem czemu Ci tak wyszło ale ja bardzo lubię ciężkie i wilgotne ciasta :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Szalenie lubię Pani blog. Gdyby można było bezkarnie jeść ciasta, piekłabym codziennie z Pani przepisów. Życzę samych sukcesów! Dorota z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
  24. Upiekłam, wyszło WSPA-NIA-ŁE! takie delikatne! prosto,szybko,przepysznie czyli tak jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Upieklam, wyszedl cudowny zakalczyk, zarowno na gorze jak na dole...

    OdpowiedzUsuń
  26. Pamiętam, gdy pierwszy raz robiłam ciasto z kaszą manną nic nie powiedziałam rodzince, aby nie słyszeć tekstów w stylu: na pewno nie dobre, nie jem tego itp. Tort z kaszy manny był zresztą moim pierwszym ciastem z niestandardowymi dodatkami. Od tamtego czasu moja rodzina nauczyła się najpierw próbować, a dopiero potem oceniać.
    Czuję, że to ciasto kokosowe też przypadnie nam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  27. a jesteś pewna że to ma być kasza manna w przepisie???

    OdpowiedzUsuń
  28. Tak na 100% to nie (w USA kasza manna występuje pod nazwą 'cream of wheat' ), ale wyszło pysznie , więc reszta mnie nie interesuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Takie ciasta uwielbiam! To wcale nie zakalec - zakalce są kitowate a tu widać, że jest mięciutkie. Musiało być pyszne! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ciasto rzeczywiście wygląda bardzo apetycznie i na pewno upiekę je w najbliższym czasie. Jednak chciałabym się dowiedzieć jakiej wielkości szklanek Pani używa odmierzając składniki do wypieków. Czy jest to pojemność 250 ml czy może jakaś inna?

    OdpowiedzUsuń
  31. właśnie "siedzi" w piekarniku:)zmodyfikowałam lekko ten przepis: nie mieliłam wiórków, nie dałam oleju, dosypałam łyżeczkę sody..zobaczymy co to z tego wyjdzie:) najważniejsze,że jest KOKOS :):):)Pozdrawiam, Wera

    OdpowiedzUsuń
  32. Ukradziona Twoje zdjęcie. Znalazłam je przypadkiem (razem z moim) na tej stronie: http://www.mnamkyrecepty.sk/kokosovy-kolac-s-krupicou/

    OdpowiedzUsuń
  33. Dziękuję za info. Wiesz może gdzie to zgłosić ?

    OdpowiedzUsuń
  34. Pisałam do nich, ale zero odzewu. https://www.facebook.com/valika.palesova to chyba właścicielka. Daj mi znać jak wygląda sprawa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  35. mam pytanie, miedzy cistaem kokosowym a biszkoptem ta ciemna masa to co to jest? wyglada jak powidla albo mak

    OdpowiedzUsuń
  36. Cudowne ciasto, piekłam już kilka razy zakalec wychodzi różnie, u mnie mniejszy niż na zdjęciu, ale i tak jest pysznie, teraz chciałabym poczęstować kogoś kto nie je mleka czy można je zastąpić mlekiem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
  37. Mika, pewności nie mam, ale myślę, że można.

    OdpowiedzUsuń
  38. Anonimie, wydawało mi się, że odpowiadałam na Twój komentarz, a teraz widzę, że go nie ma... dziwne. W każdym razie ta "masa" jest tym samym ciastem co na wierzchu, tyle, że inaczej wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
  39. Mnie tez wyszedl zakalec na dole i na gorze ale to chyba taka natura owego ciasta,jak dla mnie za slodkie ale to rzecz jasna kwestia gustu...

    OdpowiedzUsuń
  40. w przepisie jest zaznaczone ciasto- masa- ciasto, a na zdjęciu wyrazie widac ze pod kokosowa masą ,jest ciemna wersja czegos odróżniająca sie od dolego spodu i góry ciasta.Czekolada?

    OdpowiedzUsuń
  41. Proszę zerknąć na poprzednie komentarze.
    Ta "czekoladowa" warstwa jest po prostu częścią dolnego ciasta. Tak się upiekło, nie jest to oddzielna masa.

    OdpowiedzUsuń
  42. Mam foremke o wymiarach 23x13
    Zobaczymy co z tego wyjdzie :) :)

    OdpowiedzUsuń
  43. 23 x 13 ? To chyba z połowy porcji ? ;-)

    OdpowiedzUsuń


  44. pysznie wygląda....postanowiłam wypróbowac (jest własnie w piekarniku)jestem ciekawa czy wyjdzie jak u Ciebie...:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wygląda znakomicie... :) :)
    Skusze się na nie jutro <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  46. a mozna je w totownicy zrobic?czy ilosc skladnikow bedzie taka sama?

    OdpowiedzUsuń
  47. W tortownicy (23-26 cm średnicy) powinno być dobrze bez zmian w proporcjach składników.

    OdpowiedzUsuń