środa, 19 lutego 2020

Taratuszki - pulchne faworki na jogurcie



Taratuszki to rosyjskie faworki na jogurcie lub kefirze. Pulchne, lekkie i puszyste, łatwe do zrobienia. Całkiem szybko się je smaży, a i samo przygotowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu (pomijając półgodzinne leżakowanie). W smaku są pyszne, więc polecam szczególnie na te ostatnie dni karnawału :-)




 Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego lub kefiru (o co najmniej 2,5% zaw. tłuszczu)
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- odrobina aromatu waniliowego
- 3 - 3 i 1/2 szkl. mąki

Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Jajko połączyć z jogurtem. Dodać cukier, sól, sodę, olej i aromat waniliowy, dobrze wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, do momentu aż powstanie miękkie, ale nie klejące się ciasto. Uformować z niego kulę, nakryć miską lub folią i zostawić na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podzielić na części (np. 4). Każdą część rozwałkować na grubość 1 cm (lub nieco cieniej), pokroić w pasy (ok. 5 cm szerokości) z nacięciem po środku i formować jak faworki.

Podczas przeplatania ciasto może trochę się rozciągać, więc radzę nie robić zbyt długich pasków (max. 10 cm). Poza tym taratuszki w czasie smażenia rosną, więc mogłyby nie zmieścić się na patelni ;-)
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem. Najlepsze jeszcze ciepłe.

Z podanych składników wychodzi duża porcja faworków.


4 komentarze:

  1. Wyglądają smakowicie, na pewno tak samo smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Są pyszne , robię je od kilku lat, nawet wychodzi wersja wegańska

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie wyglądają, zapewne są wyborne:)
    Testowałam wiele Twoich przepisów- wszystkie udane i godne spróbowania:)
    Dziękuję za kulinarne inspiracje:)
    Zapraszam także na mojego bloga:)
    http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
    SMacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak fajnie puszyste! ja jakos nie mam ręki do smażenia w głębokim tłuszczu... :(

    OdpowiedzUsuń