Taratuszki to rosyjskie faworki na jogurcie lub kefirze. Pulchne, lekkie i puszyste, łatwe do zrobienia. Całkiem szybko się je smaży, a i samo przygotowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu (pomijając półgodzinne leżakowanie). W smaku są pyszne, więc polecam szczególnie na te ostatnie dni karnawału :-)
Składniki:
- 400 g jogurtu naturalnego lub kefiru (o co najmniej 2,5% zaw. tłuszczu)
- 1 duże lub 2 małe jajka
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki oleju
- odrobina aromatu waniliowego
- 3 - 3 i 1/2 szkl. mąki
Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Jajko połączyć z jogurtem. Dodać cukier, sól, sodę, olej i aromat waniliowy, dobrze wymieszać. Stopniowo dosypywać mąkę, do momentu aż powstanie miękkie, ale nie klejące się ciasto. Uformować z niego kulę, nakryć miską lub folią i zostawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na części (np. 4). Każdą część rozwałkować na grubość 1 cm (lub nieco cieniej), pokroić w pasy (ok. 5 cm szerokości) z nacięciem po środku i formować jak faworki.
Podczas przeplatania ciasto może trochę się rozciągać, więc radzę nie robić zbyt długich pasków (max. 10 cm). Poza tym taratuszki w czasie smażenia rosną, więc mogłyby nie zmieścić się na patelni ;-)
Faworki smażyć na rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniku i posypywać cukrem pudrem. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Z podanych składników wychodzi duża porcja faworków.
Wyglądają smakowicie, na pewno tak samo smakują.
OdpowiedzUsuńSą pyszne , robię je od kilku lat, nawet wychodzi wersja wegańska
OdpowiedzUsuńZamiast jajek banan ?
UsuńSiemię lniane zastępuje jajko
UsuńSmacznie wyglądają, zapewne są wyborne:)
OdpowiedzUsuńTestowałam wiele Twoich przepisów- wszystkie udane i godne spróbowania:)
Dziękuję za kulinarne inspiracje:)
Zapraszam także na mojego bloga:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
SMacznie pozdrawiam:)
jak fajnie puszyste! ja jakos nie mam ręki do smażenia w głębokim tłuszczu... :(
OdpowiedzUsuńPolecam, sa przepyszne, moje dzieci sie nimi zajadaja. Najlepsze jeszcze cieple.
OdpowiedzUsuńSą przepyszne,szybkie do zrobienia i rewelacyjne w smaku.
OdpowiedzUsuńPychotka, robiłam 😁
OdpowiedzUsuńPierwszy raz robiłam i jestem bardzo zadowolona.Wyszly bardzo pulchne, ogólnie bardzo smaczne, napewno często będę je robić 😘😘😘
OdpowiedzUsuńPulchne, lekkie i puszyste... ???
OdpowiedzUsuńSą tylko szybkie do zrobienia!!! Nie polecam!
Witam .Faworki są rewelacyjne!!! Czy ciasto może leżeć w lodówce przez noc?
OdpowiedzUsuńNie wiem, nigdy nie zostawiałam tego typu ciasta na noc.
UsuńTak można,ja zostawiłam na 2 dni i było wszystko dobrze
UsuńNie smaze ich na głębokim oleju, dobrze rozumiem?
OdpowiedzUsuńFaworki są grube, więc oleju musi być odpowiednio dużo, aby ładnie się usmażyły. Tę ilość nazwałabym "średnio głębokim olejem", czyli ma być go zdecydowanie mniej niż do pączków, ale więcej niż do zwykłych, cienkich placków.
UsuńA upiec mogą w piekarniku?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Wiem, że np. tradycyjne faworki niektórzy pieką w piekarniku (jednym smakuje taka wersja, innym nie).
UsuńCzy moge pomieszac olej ze smalcem????
UsuńTak.
UsuńW końcu zrobiłam i przyznam palce lizać 🤤dzieki za przepis 😃
OdpowiedzUsuńPyszotka 🤩🤩
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, zrobiłam i polecam.
OdpowiedzUsuńDzień dobry. Smaży się je z dwóch stron jak pączki? Ile tak mniej więcej minut z każdej strony?
OdpowiedzUsuńRewelacja
OdpowiedzUsuńSą pyszne 😍
OdpowiedzUsuńZamiast kefiru można dodać śmietanę 18% ?
OdpowiedzUsuńNie, tylko jogurt naturalny lub kefir, ew. zsiadłe mleko.
Usuń