niedziela, 6 maja 2012

Ciasto z Prince Polo



Dawno nie było u mnie ciasta z galaretką. Do tego tutaj przymierzałam się od jakiegoś czasu, już nawet kupiłam składniki, tylko wciąż nie miałam kiedy zabrać się za nie. Kończąca się data ważności śmietany zmusiła mnie do zrobienia tego ciasta. Odbyło się to kosztem zarwanej nocy, ale nie żałuję, bo wyszło pyszne :-) Chętnie widziałabym tu wafelki orzechowe zamiast klasycznych, wtedy było by już PRZEpyszne, ale m-żonek nie jest aż takim fanem orzechowych smaków, więc tym razem zostałam przy Prince Polo Classic ;-)



Ciasto biszkoptowe (ja zrobiłam według swojego przepisu):

- 6 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
- 1 l śmietany kremówki 36%
- 2 śmietan-fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g mlecznej czekolady
- 3 wafelki Prince Polo Classic (lub Princessa) XXL
- puszka brzoskwiń

Wierzch:
- 2 galaretki brzoskwiniowe


Ciasto biszkoptowe:
Jaja ubić z cukrem na pulchną masę.
Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
Dodać do ubitych jajek - po jednej łyżce delikatnie mieszając.
Wlać do blaszki 25 x 40 cm . Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.

Po ostudzeniu nasączyć sokiem z brzoskwiń (ja dodałam jeszcze do niego sok z cytryny).

Masa:
Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixami.
Następnie dodać startą na tarce czekoladę, pokruszone wafelki i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać.
Masę nałożyć na biszkopt i równo rozprowadzić.

Wierzch:
Zalać dobrze tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 3 szklankach wody zamiast w 4).



Przepis zaczerpnęłam z mojej ulubionej krainy inspiracji smaku.

36 komentarzy:

  1. pomarańczowa galaretka nadaje charakteru:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmmm....juz widze,ze posmakowaloby mi,lubie i Prince Polo i brzoskwiniowa galaretke :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na pyszne:)) Chyba któregoś dnia się skuszę na to ciasto...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kuszący przepis. Na pewno posmakowałoby mojemu Połówkowi;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam już kiedyś to ciasto i potwierdzam: jest pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie się prezentuje to ciacho Evenko! :) Piękne kolory no i kusi zawartością pysznego wafelka.
    :)

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Prince Polo, przepis koniecznie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam to ciasto i jest pyszniutkie :)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Robilam tez te ciacho! :) jest pyszne, a u Ciebie prezentuje sie wysmienicie ;*

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za komentarze :-)

    Widzę , że ciasto jest Wam znane i lubiane. A to dodatkowa zachęta dla tych , którzy jeszcze go nie próbowali ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie przepadam za ciastami z galaretką, ale dodatek prince polo brzmi tak kusząco, że chyba przełamię uprzedzenia. ;))

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglada bardzo smakowicie - polaczenie kolorow bardzo wiosenno - letnio. Zapisuje sie koniecznie do klubu fanow takiego deserow!

    OdpowiedzUsuń
  13. Trzeba będzie takie pyszności wypróbować. Zapraszam do mnie na wyróżnienie :)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  14. Mam pytanie. Otóż mam ochotę zrobić to ciasto, wygląda smakowicie, ale mam problem ze śmietaną. Już w dwóch sklepach nie mogę dostać śmietany 36%. Czy 30% to zdecydowanie za mało? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Mam śmietanę 36%, więc idę robić ciasto ;P

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo smakowicie, muszę się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. serdecznie zapraszam do mnie http://domowefrykasy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. bardzo smakowie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam je kiedyś, faktycznie, gdyby było z orzechowymi wafelkami to już w ogóle byłaby pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest bardzo dobre. Ba, powiem więcej jest PRZEPYSZNE! Jednakże ja upiekłam biszkopt według swojego przepisu z 4 jajek i najpierw ubijałam białka z cukrem, a następnie po ubiciu dodawałam po jednym żółtku. Zamiast prince polo clasic użyłam prince polo o smaku mlecznym. Naprawdę polecam to ciasto i dziękuję za przepis :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  21. poproszę kawałek :)

    Arabesko, moja droga, czy masz drugi blog? tutaj:

    http://waniliowakuchnia.blogspot.com/

    Wpadłam tam przypadkowo i skojarzyłam zdjęcie w banerze i wanilię.

    OdpowiedzUsuń
  22. Kasiu , "waniliowego" bloga mam tylko jednego. Widocznie komuś spodobał się taki sam motyw ;-)

    Dziękuję za wszystkie komentarze !

    OdpowiedzUsuń
  23. dziękuję Arabesko za odpowiedź :)

    widocznie masz rację, że komuś tak bardzo spodobała się wanilia... chociaż Twój blog od zawsze kojarzę z tą wanilią i jakoś tu mi pasuje idealnie :P pozdrawiam i czekam na kolejny smakowity wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  24. Cisto dobre,ale jak dla mnie za bardzo "masowe". Nie miałam brzoskwiń,więc dodałam ananasów i jest dobre:)Na blog trafiłam przypadkiem i zostanę tu na dłużej:)Znalazłam dużo przepisów, które chętnie wykorzystam.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. oj, marzy mi się teraz taki.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo fajny blog, szczególnie podoba mi się wpis o tych rogalikach solankach, muszę go kiedyś wypróbować. Zapraszam na www.kamilakoscielniak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Arabesko, przepyszne ciasto!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam to ciasto w formie torcika. Zamiast śmietany 36 użyłam 30%, i dodałam trochę żelatyny, tak na wszelki wypadek, bo różna pogoda bywa kiedy przyjmuje się gości. Acha , owoce dałam tylko na wierzch. Wyszedł torcik bombowy, wszyscy chwalili. Nawet Teściowa :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Mam pytanie. Otóż trwa sezon malinowy, a ja uwielbiam maliny. Czy można zastąpić brzoskwinie malinami, no i oczywiście wykorzystać malinową galaretkę? Myślisz, że to będzie dobrze smakować? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  30. Tak , myślę , że z malinami też będzie pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dzisiaj będę robiła to ciasto :-) Właśnie się wybieram po składniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Witam ja właśnie jestem w trakcie robienia mam nadzieję że wyjdzie;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Zrobiłam to ciasto i jest przepyszne ale troche zmieniłam ułożenie:) Biszkopt mi wyszedł bardzo wysoki więc przekroiłam na pól i na pierwszą połowe nałożyłam krem potem znowu biszkopt i następnie znowu nasączyłam biszkopt i dałam brzoskwinie i galaretke.Super przepyszne! Polecam!

    OdpowiedzUsuń