sobota, 5 stycznia 2013

3 bit

 
Pyszne ciasto deserowe, nie wymagające pieczenia. Samo przygotowanie nie zabiera dużo czasu, tylko oczekiwanie, a wiem z doświadczenia, że niektórzy mogą się baaardzo niecierpliwić ;-)  
Są różne wersje tego przepisu. Porównałam je i stworzyłam coś według własnego gustu, zmieniając nieco proporcje składników. Poza tym 3 bit robi się zazwyczaj z samych herbatników, a ja zamieniłam jedną warstwę na krakersy, których słony smak dobrze komponuje się z masą krówkową. Całość nie przesłodzona, o wyważonym smaku - jak dla mnie w sam raz. Rodzinka też zajadała się tym ciastem.



Składniki (na formę 25 x 37 cm):
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 500 ml mleka
- 4 czubate łyżki cukru
- 250 g masła lub margaryny

- 1 puszka masy krówkowej

- 500-660 ml słodkiej śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fixu

- 50 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady
- 1 paczka (180 g) krakersów (kilka sztuk zostanie)
- ok. 300 g herbatników (lepiej kupić 1-2 paczki na zapas)

Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozrobiony budyń i jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając. Ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę, stopniowo dodawać ostudzony budyń i ubijać na najwyższych obrotach.

Dno formy wyłożyć herbatnikami, posmarować masą krówkową, ułożyć krakersy, przykryć kremem budyniowym, wyrównać i wyłożyć drugą warstwę herbatników. Wierzch posmarować ubitą z cukrem pudrem i śmietan-fixami śmietanką, a następnie posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.





44 komentarze:

  1. to deser-ciasto szybko powstaje i równie szybko znika w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby znam to ciasto, ale na Twoich zdjęciach wygląda magicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z krakersami. 3bit w Twoim wykonaniu wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda naprawdę zachęcająco i pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dobre ciasto i łatwe w przygotowaniu, dlatego dość często je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciasto. Mam pytanie jakie jest wysokie. Czy może masę budyniową nie zrobic z 3 budyni i 1 litra mleka, żeby była wyższa?

    OdpowiedzUsuń
  7. siotra robiła ale herbatkini były za twarde jeszcze, twoje wygląda przepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam już Bounty i Snickersa, czas na 3Bita :) Prezentuje się przepysznie! Podoba mi się połączenie słodkiego kajmaku ze słonymi krakersami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też robię z krakersami. Cudownie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam:) Pysznie u Ciebie wygląda Evenko:)
    Buziak:*

    OdpowiedzUsuń
  11. To jedno z moich ulubionych ciast i też próbowałam różnych wersji. Ciekawa jest wersja czekoladowa, z krakersami, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za komentarze :-)

    Anonimie, ciasto miało ok. 5 cm wysokości. Jeżeli wolisz wyższe, to oczywiście można dodać jeszcze 1 budyń, zwiększając przy tym odpowiednio ilość mleka, cukru i masła.

    Ila pop, niektóre herbatniki są dosyć twarde - nie polecam ich, bo wbrew pozorom po przełożeniu nie miękną tak szybko.

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam 3bita:) genialne ciasto, które zawsze robi furorę:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale ciasto !! na najbliższa okazje je wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda wspaniale :) też bym się zajadała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo lubię to ciasto, choć sam nigdy go nie przygotowywałem. Ale w przyszły weekend będzie chyba ku temu okazja, więc zapisuję sobie Twój przepis :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za komentarze i jak najbardziej zachęcam do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja nigdy ani nie jadłam :(, ani nie robiłam tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  19. Tyle o nim slyszalam, a nigdy nie robilam. Ba, nie jadlam nawet. Trzeba bedzie nadrobic!

    OdpowiedzUsuń
  20. a ja mam pytanko jakiej pojemnosci jest ta masa krowkowa i jakie herbatniki sie tutaj sprawdza i krakersy?????bo wyglada pysznie i chialabym wyprobowac

    OdpowiedzUsuń
  21. Kucharzy, Maggie, nadrobić koniecznie ;-)

    Czekoladko, masa krówkowa ok. 400 g. Jeśli chodzi o herbatniki, to ja użyłam akurat takich małych biedronkowych "Beti". A krakersy "Lajkonika".

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wspaniałe ciasto ;) Chętnie bym je przygotowała, ale nie wiem czy sobie poradzę :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam! i tez używam krakersów :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Jesteś moim kulinarnym guru!
    Wiem, że zawsze przepisy z Twojego bloga wyjdą doskonale i za to wielkie dzięki.
    Pozdrawiam:))

    justyna

    OdpowiedzUsuń
  26. Iwono, dziękuję :-) Smakuje też nieźle ;-)

    Agnieszko, to łatwy przepis, tylko rozsmarowanie masy krówkowej wymaga nieco więcej cierpliwości ;-) Jeśli masa jest gęsta, to dobrze jest ją przed nałożeniem na herbatniki trochę podgrzać.

    Karla, witaj w gronie "trzybitożerców" ;-)

    Justyno, dziękuję, bardzo mi miło :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jakoś nigdy tego ciasta nie jadłam i nie robiłam..może właśnie przyszła na to pora:)))

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda wspaniale i na pewno bardzo smaczne ! : )

    OdpowiedzUsuń
  29. czy zamiast krakersow lajkonika mozna uzyc okraglych ritza

    OdpowiedzUsuń
  30. Lepsze są prostokątne, bo można je ściśle obok siebie ułożyć, ale "od biedy" mogą być i okrągłe.

    OdpowiedzUsuń
  31. mam pytanko jak duża blacha potrzebna Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  32. 25 x 37 cm (lub o podobnych wymiarach)

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam pytanie :-)mieszkam za granica i nie mam dostepu ,ani do smietan-fixu ani do masy krowkowej,czy moglabym to czyms zastapic?z gory dziekuje za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  34. Masa krówkowa to to samo, co 'dulce de leche'.
    Można ją też zrobić samodzielnie gotując puszkę słodzonego mleka skondensowanego przez 2-3 godziny. Puszka musi być całkowicie zanurzona w wodzie, a po zakończeniu gotowania ostudzona.
    Jeśli zaś chodzi o bitą śmietanę, to można ją usztywnić żelatyną (ok. 2 łyżeczki zalać niewielką ilością wody, a następnie wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą, wtedy napęczniała żelatyna łatwo da się rozpuścić).

    OdpowiedzUsuń
  35. czy te budynie są z cukrem ?

    OdpowiedzUsuń
  36. Budynie są bez cukru. Ale można też użyć tych z cukrem, wtedy należy pominąć te 4 łyżki cukru z przepisu (ew. potem dosłodzić gotowy krem cukrem pudrem, gdyby wydawał się za mało słodki).

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciasto wygląda bardzo smakowicie, mam zamiar zrobić je na sobotę, w związku z tym mam pytanie czy można tylko spód zrobić z herbatników , a krakersów użyć dwa razy?

    OdpowiedzUsuń
  38. Czy w takim wypadku nie będzie zbyt miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  39. Do niektórych ciast używa się tylko krakersów i jest dobrze, więc i w tym przypadku nie widzę przeciwwskazań ;-)

    OdpowiedzUsuń