wtorek, 23 kwietnia 2013

Ciasto daktylowe



Lubicie daktyle ? Przyznam się, że ja nie przepadam. Ale w cieście to zupełnie co innego. A jeśli to ciasto ma jeszcze do tego na wierzchu kokosową posypkę, wtedy na pewno nie trzeba mnie do niego przekonywać :-) Oczywiście sam kokos nie uratuje smaku ciasta, jeżeli coś z nim jest nie tak. To jednak nie dotyczy tego przepisu, bo ciasto samo w sobie jest pyszne - wilgotne, a nawet powiedziałabym lepkie, dosyć ciężkie, o wspaniałym aromacie.





Składniki:

- 200 g daktyli, wypestkowanych i posiekanych
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka sody
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru (w oryginale 250 g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2 potarte jabłka
- 185 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Posypka:
- 75 g masła
- 75 brązowego cukru (w oryginale 95 g)
- 80 ml mleka
- 60 g wiórków kokosowych

Okrągłą formę (24-26 cm średnicy) lekko natłuścić, spód wyłożyć
papierem do pieczenia.

Posiekane daktyle zagotować z 250 ml wody, dodać sodę (uwaga: mocno się spieni), odstawić do wystygnięcia.
Masło z cukrem ubić mikserem na kremową masę. Dodać jajko i aromat waniliowy, a następnie daktyle (razem z płynem, zresztą będzie go bardzo mało) i starte jabłka. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.

W międzyczasie przygotować posypkę.
Wszystkie składniki zagotować w garnku, na dużym ogniu, intensywnie mieszając. Odstawić.

Po 40 minutach pieczenia posypkę wyłożyć na ciasto i piec jeszcze ok. 20-30 minut, aż ładnie zrumieni się. Ciasto wystudzić w formie, po czym wyjąć.



Przepis znaleziony tutaj, lekko zmodyfikowany.

22 komentarze:

  1. Wygląda na ciężkie, lepkie i ... bardzo dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. Daktyle, to ciasto pasuje do Ciebie ;-)

    Małgosia, częstuj się śmiało :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie daktyle bardzo lubię i chyba sobie sprawię takie :) Tylko kardamonu mu jeszcze dosypię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubie lepka slodycz daktyli, wiec jestem pewna, ze to ciasto byloby strzalem w dziesiatke :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Daktyle jako dodatek do ciast, ciasteczek i deserów są idealne. Lubię tę słodkość :).
    Idealne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo smakowicie. Konsystencja dla mnie idealna no i ta kokosowa posypka! :)
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciężkie i słodkie... A jakby tak - cytryny?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląd piękny. Z chęcią wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  9. Marta, skoro lubisz daktyle, to nawet się nie zastanawiaj, tylko piecz czym prędzej ;-)

    Maggie, przekonaj się ;-)

    Evitaa, ja w sumie z daktylami wiele do czynienia nie miałam, ale to ciasto naprawdę bardzo mi smakowało.

    Justka, ja w ogóle mam słabość do kokosu ;-)

    Majanko, tak też sobie pomyślałam, że Ci się spodoba ten przepis ;-)

    Opalanka, moje źródło podaje, że znacznie zmniejszyło ilość cukru (ja dałam tylko trochę mniej), ale dla mnie nie było przesłodzone. Dla kontrastu można użyć kwaśnych jabłek (moje nie były) i jak ktoś chce, to nie widzę przeciwwskazań, żeby wcisnąć też trochę soku z cytryny.

    Włodek, dziękuję. A ja z chęcią przeczytam, czy ciasto smakowało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto jest naprawde smaczne. Zrobilam bez dodatku cukru i uwazam, ze jest wystarczajco slodkie. Zamiast jablek, dodalam banana, a do posypki uzylam slodu z orkisza. Dzieki za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja kocham daktyle, choć są bardzo słodkie ! :) Twoje ciasto wygląda niesamowicie. Tak...wilgotno i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pewnie jest mega wilgotne, pycha

    OdpowiedzUsuń
  13. Twój wygląda przepysznie! Ja zrobiłam, ale wyszedł mi dużo jaśniejszy, nie wiem czemu. Smakował pysznie,dodałam zamiast wanilii aromat arakowy mmm.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam od pewnego czasu testuję Twoje przepisy. Łabędzi puch zachwycił wszystkich, oczy carycy miały swoich zwolenników, a teraz ciasto daktylowe siedzi w piecu i cudnie pachnie. Dziękuję za pyszne przepisy Beata

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo się cieszę, że ciasta smakowały. Mam nadzieję, że i to także przypadnie do gustu.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasto daktylowe przetestowane i powiem że przeszło moje oczekiwanie,
    jest genialne.Wilgotne ale wcale nie przesłodzone, smakowało na ciepło jak i na drugi dzień. Polecam,Beata

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam to casto z suszonych daktyli i super! wyszło pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  18. hmmm, wygląda na to że nikt nie zauważył pewnego problemu. W składnikach zostały wymenione dwa potarte jabłka i dalej nic o nich nie ma. Co mam z nimi zrobić? :(

    OdpowiedzUsuń
  19. W oryginalne też zostały pominięte, stąd ten błąd, ale już poprawiłam i dopisałam.

    OdpowiedzUsuń