wtorek, 19 sierpnia 2014

Lody z białą czekoladą




Upały się skończyły, ale wciąż mamy lato, a o tej porze roku lody smakują najbardziej. Chociaż, jeśli chodzi o moje dzieci, to jadłyby je codziennie, bez względu na porę roku (gdyby tylko mogły) ;-) 
Tym razem proponuję lody z dodatkiem białej czekolady. Kremowe, nie przesłodzone i, tradycyjnie już, łatwe, szybkie do zrobienia, bez użycia maszyny.



Składniki:
- 100 g słodzonego mleka skondensowanego
- 100 g białej czekolady
- 600 ml śmietanki 30%

Mleko skondensowane podgrzać w małym garnuszku (na bardzo małym ogniu lub wstawiając garnuszek do większego garnka z gorącą wodą). Zestawić z ognia, dodać połamaną na kawałeczki czekoladę i wymieszać do połączenia się składników. Ostudzić.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Jedną łyżkę śmietanki wymieszać z masą czekoladową, aby ją rozrzedzić, a następnie połączyć z ubitą śmietanką. Przełożyć do pojemnika z pokrywką (metalowego lub plastikowego) i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.
Mocno zamarznięte lody dobrze jest wyjąć kilkanaście minut przed podaniem, żeby trochę zmiękły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz