Proste i szybkie ciasto z letnimi owocami. Jeżeli wcześniej przyszykujemy owoce, to samo ciasto można zrobić nawet w 15-20 minut (nie licząc oczywiście czasu pieczenia). Do swojego wypieku użyłam truskawek (w dodatku mrożonych), ale mogą być też maliny albo porzeczki.
Aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem zmielonych migdałów, soczystych owoców i słodkiej kruszonki na wierzchu. Skusicie się ? :-)
Aromatyczne ciasto ucierane z dodatkiem zmielonych migdałów, soczystych owoców i słodkiej kruszonki na wierzchu. Skusicie się ? :-)
Ciasto:
- 125 g margaryny (u mnie Kasia)
- 125 g cukru
- 3 jajka (2 białka będą do piany)
- 100 g mąki
- 50 g zmielonych migdałów
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
- szczypta soli
- ok. 500 g owoców* (truskawki, maliny, porzeczki)
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 30 g margaryny (Kasia)
- kilka kropli aromatu waniliowego
Wszystkie składniki kruszonki połączyć ze sobą i rozetrzeć tak, żeby powstała grudkowata masa.
Wszystkie składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.
Margarynę utrzeć mikserem z cukrem, aromatem, 1 całym jajem i 2 żółtkami na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z migdałami, po czym stopniowo dodawać do ucieranej masy. Z dwóch białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do ciasta i ostrożnie wymieszać łyżką. Następnie wyłożyć do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy (24-26 cm średnicy), na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane owoce (odszypułkowane, umyte, odcedzone) i posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piec 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).
*Można użyć owoców mrożonych, po wcześniejszym rozmrożeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz