wtorek, 1 marca 2016

Ciasto bananowe z pomarańczową nutą




Kolejne proste i szybkie ciasto, tym razem bananowe. Można je przygotować nawet bez pomocy miksera (choć ja go jednak użyłam ;-), ponieważ masło jest w postaci płynnej i wszystkie składniki całkiem dobrze łączą się ze sobą.

Po upieczeniu ciasto jest wilgotne i aromatyczne, jak zresztą większość ciast z dodatkiem bananów. Co zatem je wyróżnia spośród innych ? Mocno wyczuwalna pomarańczowa nuta :-)



Składniki:
- 200 g masła
- 175 g drobnego cukru
- 250 g mąki
- 4 jajka
- drobniutko starta skórka z pomarańczy (użyłam olejku pomarańczowego) + 1 łyżka soku
- 200 g bananów
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić, zmiksować z cukrem, dodać 100 g mąki i ponownie zmiksować, aż ciasto zrobi się gładkie. Następnie wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać skórkę i sok z pomarańczy oraz dokładnie rozgniecione banany. Na koniec przesiać do ciasta resztę mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia formy (9×33 cm lub nieco mniejszej) i piec w temperaturze 160 st.C przez 1 godzinę (jeśli potrzeba, przetrzymać w piekarniku kilka minut dłużej).
Wystudzone ciasto można delikatnie ozdobić lukrem (jest dosyć słodkie, więc nie przesadzajmy z ilością ;-).




Na podstawie przepisu Dana Leparda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz