piątek, 15 lipca 2016

Lody Carte d'Or Blueberry z frużeliną jagodową





Jako, że mamy lato w pełni, a najpopularniejsze o tej porze roku są desery mrożone, zatem zapraszam na lody.

Nie będzie to jednak lodowa receptura, a jedynie propozycja podania. Lody Carte d'Or Blueberry, bo o nich właśnie mowa, maja tak oryginalny wygląd (są w postaci rozetek) i wyjątkowy smak, że nie potrzebują wielu dodatków, są one wręcz niewskazane ;-)

Ja ograniczyłam się do samodzielnie przygotowanej frużeliny jagodowej i kilku listków mięty do dekoracji. Lody z frużeliną smakują jeszcze bardziej owocowo i orzeźwiająco, jak przystało na letni deser :-)







Składniki:

- 250 g jagód

- 100 g cukru

- 4 łyżki wody

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Poza tym:

- opakowanie lodów Carte d'Or Blueberry lub Blueberry&Vanilla

- listki mięty do dekoracji


Umyte jagody wsypać do garnuszka, dodać cukier, 2 łyżki wody i wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 2 łyżkach wody, wlać do jagód i chwilę gotować, aż zgęstnieją (ok. 1 minuty). Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Do pucharków (miseczek lub filiżanek) nałożyć po 1-2 lodowe rozetki, wolne przestrzenie pomiędzy lodami a naczyniem wypełnić frużeliną jagodową, ozdobić listkami mięty i od razu podawać.


_________________________________________________________

Carte d’Or to marka premium, od lat słynąca z głębokich i zmysłowych smaków, wysokiej jakości składników i zaskakujących połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje unikalną i jedyną w swoim rodzaju propozycje deserową. Opakowanie Carte d’Or to 6 gotowych do nałożenia porcji deserów lodowych – zakręconych w formie estetycznych rozetek, składających się z gęstego, intensywnego w smaku sosu i aksamitnych lodów, posypanych najwyższej jakości dodatkami.



Carte d’Or Blueberry to jeden z ulubionych deserów Polaków: jedwabiste i kremowe waniliowo-jagodowe lody zmieszane z intensywnie jagodowym sosem, przechodzącym przez ich całą strukturę. A wszystko posypane serduszkami z białej i ciemniej czekolady. To idealny, kojarzący się z latem w rozkwicie deser, którym można się delektować cały rok!

6 komentarzy:

  1. Jadłam ostatnio te lody i muszę przyznać, że byłam miło zaskoczona. Pyszne, kremowe i te owoce niczego sobie. Nie często trafiają się takie lody w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się, nam też te lody bardzo smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. co daje mąka ziemniaczana

    OdpowiedzUsuń