Ucierane ciasto z owocami, do którego można wykorzystać zalegające w lodówce białka :-)
Do tego ciasta najlepiej użyć mieszanki owoców jagodowych, ja jednak wykorzystałam agrest, który udało mi się zebrać w ogródku (co roku mam z nim nie lada problem, więc słowo "udało się" jest odpowiednie). Samo ciasto jest dosyć słodkie, jednak w zestawieniu z kwaśnymi owocami wszystko się wyrównuje. Natomiast jeśli użyjecie słodszych owoców, to z części cukru można zrezygnować.
Ogólnie ciasto jest słodko-kwaśne (mniej lub bardziej), wilgotne i aromatyczne. Na drugi dzień robi się jeszcze bardziej wilgotne, a kontrast smakowy nie jest aż tak mocno wyczuwalny (zwłaszcza jeśli chodzi o wyjątkowo kwaśne owoce, typu agrest).
Składniki:
- 4 białka (ok. 150 ml)
- 200 g masła
- 450 g cukru* + 2 łyżki do posypania
- 2/3 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub waniliowego
- 450 g mąki
- szczypta soli
- ok. 800 g mieszanych owoców (jagody, porzeczki, maliny) - użyłam agrestu
- ew. płatki migdałowe do posypania
Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.
Białka ubić z solą. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać letnie mleko i ekstrakt migdałowy (lub waniliowy), dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy maślanej (mniej więcej po 1 szklance). Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki (23 x 33 cm), posypać połową owoców, przykryć resztą ciasta i posypać pozostałymi owocami. Wierzch posypać dwiema łyżkami cukru i ewentualnie płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 1 godzinę.
*Im słodsze owoce, tym mniej cukru można dodać do ciasta. Ja użyłam agrestu, który jest jednym z kwaśniejszych owoców, więc cukier pozostawiłam bez zmian.
Zrobiłam z jabłkami i śliwkami i też wyszło bardzo dobre :) Ilość cukru zmniejszyłam o prawie połowę.
OdpowiedzUsuńA czy można użyć owoców mrożonych? Mam jeszcze jagódki z tamtego roku i chciałabym je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńJoanna
Można użyć mrożonych, ale dopiero po rozmrożeniu.
Usuń