piątek, 12 kwietnia 2019

Babka caffe latte



Trójkolorowa babka z dodatkiem kawy. Puszysta, lekko wilgotna, bardzo dobra. Co prawda smak kawowy nie jest aż tak bardzo wyczuwalny, ale ciasto można dodatkowo polać lukrem z odrobiną kawy, aby był bardziej intensywny.
Tę babkę pieczemy w podłużnej blaszce, choć równie dobrze możemy użyć tradycyjnej formy z kominkiem, wydłużając przy tym nieco czas pieczenia.




Składniki:
- 250 g miękkiego masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 350 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 ml mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2-3 łyżeczki kakao

Tłuszcz utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto podzielć na 3 części: jedną wymieszać z kawą (dobrze jest wcześniej przetrzeć kawę przez sitko), drugą z kakao, a trzecią pozostawić bez dodatków.
Formę (9 x 33 cm) wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na dno wylać najpierw ciasto kakaowe, następnie ciasto kawowe, a na końcu ciasto jasne. Można wymieszać delikatnie widelcem, tworząc nieregularne wzory albo pozostawić w postaci równych warstw. Piec w 180 st.C przez około 50 minut (sprawdzić patyczkiem).
Wystudzone ciasto można polać lukrem, także z dodatkiem kawy.



2 komentarze: