Wilgotna i puszysta babka o smaku cytrynowo-mlecznym. Oprócz mleka zwykłego zawiera także mleko w proszku (można powiedzieć, że jest podwójnie mleczna) i to właśnie dzięki temu drugiemu składnikowi ciasto ma wyjątkowy smak, inny niż pozostałe ciasta cytrynowe. Gdybym miała go bliżej opisać, to użyłabym określeń: kremowy, delikatny, łagodny... A jednym słowem, to po prostu pyszny ! :-)
Składniki:
- 1 szkl. mleka
- 100 g masła
- 100 g mleka w proszku
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka i sok z dużej cytryny
- 375 g maki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko (płynne) podgrzać w rondelku z masłem do roztopienia się masła. Zestawić z ognia, dodać mleko w proszku, wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Z umytej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, jedno i drugie dodać do ubitej masy jajecznej razem z ekstraktem waniliowym, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując na wolnych obrotach dodawać do ciasta. Nie przerywając miksowania powoli wlewać mleko z masłem. Gotowe ciasto przelać do formy z kominkiem (ok.26 cm średnicy) wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy do całkowitego wystudzenia.
Babkę można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Na podstawie tego przepisu.
jaka leciutka, wspaniała :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna
OdpowiedzUsuńA jaka smaczna :-)
OdpowiedzUsuńja tam już sobie zapisałam przepis do zrobienia niebawem. Tylko nie mam takiej pieknej foremki
OdpowiedzUsuńOj, tam... ważne żeby rozmiarem pasowała, a potem i tak babkę się pokroi ;-)
UsuńPysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńBabki cytrynowe są najlepsze. Niby nie lubię cytryny ale tutaj to super! Dzięki za przepis/
OdpowiedzUsuńZrobiłam te babkę, ale to nie moje smaki :/ Wyszła sucha, bardzo słodka, dziwna w smaku. Wolę jednak tradycyjną cytrynową.
OdpowiedzUsuńKochana
OdpowiedzUsuńTo nie pierwszy przepis Twój, który testuję. Zawsze jestem zadowolona:)
Ciasto dziś upiekłam i jest wyborne! bardzo smakowało domownikom i gościom jutro zaserwuję:)
Dziękuję za inspirację i pozdrawiam bardzo cieplutko:)
http://spacerem-przez-zycie.blogspot.com
Bardzo mi miło i cieszę się, że smakowało.
UsuńPozdrawiam serdecznie :-)
Hej. Czy zamiast mąki pszennej, mogę dać kukurydzianą?
OdpowiedzUsuńJeżeli używałaś już do innych ciast tego typu zamiennika w postaci mąki kukurydzianej, to i tutaj możesz tak zrobić. Ja nie próbowałam, więc nie wiem, jaki będzie efekt końcowy.
UsuńWitam czy można ciasto upiec w keksowce czy za dużo wyjdzie ? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPowinno być dobrze, tylko trzeba użyć długiej keksówki (przynajmniej 30 cm).
Usuń