środa, 18 grudnia 2019

Makowiec z budyniową pianką



Prosty makowiec na kruchym cieście i budyniową pianką na wierzchu. Nie jest to jednak typowa pianka, jaką stosowałam w innych przepisach. Tutaj faktycznie gotuje się najpierw budyń, a nie sypie proszek budyniowy do białek. Dla mnie to coś nowego, ale podoba mi się ten pomysł.
Ogólnie z tym makowcem nie ma dużo pracy (chyba, że koniecznie chcecie użyć samodzielnie wykonanej masy makowej), a efekt końcowy bardzo smakowity.

 

Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 65 g margaryny albo masła
- 65 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli

Jajko utrzeć (za pomocą łyżki) z cukrem i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną lub masłem. Dodać utarte z cukrem jajko i wszystko razem szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę .

Masa:
- 850 g gotowej masy makowej
- 1/2 l mleka
- 80 g kaszy manny
- 50 g masła
- ok. 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 jabłko
- dodatkowo do smaku: odrobina rumu lub kilka kropli olejku migdałowego, skórka pomarańczowa, rodzynki, cukier waniliowy

Kaszę mannę ugotować na mleku. Do jeszcze ciepłej dodać masło, wymieszać. Połączyć z masą makową, posłodzić do smaku (ok. 2 łyżki). Do wystudzonej masy dodać starte na dużych oczkach jabłko, jajko oraz dowolne dodatki: odrobinę rumu lub kilka kropli olejku migdałowego, skórkę pomarańczową, rodzynki, cukier waniliowy (do wyboru). Wymieszać.

Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 120 g cukru
- 120 g masła
- 2 jajka

Pół szklanki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, resztę mleka zagotować z cukrem. Dodać rozrobiony budyń i ciągle mieszając gotować na małym ogniu około 1 minuty. Odstawić z ognia. Do jeszcze ciepłego budyniu dodać masło, wymieszać i ostudzić. Do letniego budyniu dodać żółtka. Białka ubić, delikatnie wymieszać z budyniem.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i włożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć najpierw masę makową, wyrównać, a następnie masę budyniową. Piec w temperaturze 180 st.C przez 55-60 minut.

Na podstawie tego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz