środa, 15 stycznia 2020

Kruche ciastka orzechowe



Proste i szybkie, kruche ciasteczka orzechowe. Bez wykrawania foremkami, bez schładzania ciasta w lodówce. Wystarczy tylko wszystkie składniki zagnieść, z ciasta uformować wałek i pokroić go w talarki. A samo pieczenie ciasteczek nie powinno trwać dłużej niż kwadrans.



Składniki:
- 2 szkl. mąki
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- odrobina aromatu waniliowego

Mąkę wymieszać z orzechami i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i aromat, zagnieść jednolite ciasto. Następnie uformować z niego wałek o średnicy ok. 3 cm i pokroić w 1-centymetrowe krążki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 200 st.C przez 10-15 minut.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: