wtorek, 26 listopada 2019

Murzynek z jogurtem i malinami



Kakaowe ciasto z jogurtem i malinami. To połączenie tradycyjnego murzynka z malinami oraz miksturą jogurtową, która po  upieczeniu smakuje podobnie jak delikatna masa serowa. A wszystko to razem tworzy pyszną całość :-)


Ciasto:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. wody
- 4 jajka (białka osobno)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego

Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować i wystudzić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Na koniec ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Masa jogurtowa:

- 700-800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
- 125 g malin

Jogurt zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. proszkiem budyniowym i cukrem.

Większą część ciasta kakaowego przelać do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć łyżką masę jogurtową i posypać malinami. Wierzch polać resztą ciasta (w esy-floresy). Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.



26 komentarzy:

  1. wspaniały wypiek, niezwykle apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Ciekawy pomysł z tą masą jogurtową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) czy mozna użyć malin mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Trzeba je tylko najpierw rozmrozić i odcedzić.

      Usuń
  4. Uwielbiam masy na bazie jogurtu greckiego! Super ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł na świąteczny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. A zatem czekam na wynik testu (bez skojarzeń) ;-)

      Usuń
    2. Bez skojarzeń😉 Wynik bardzo pozytywny🙂Ciasto bardzo nam smakuje tylko cała masa serowa poszła na spód mimo że użyłam jogurtu greckiego. Nie wpłynęło to na smak jedynie efekt wizualny inny🙂

      Usuń
    3. Masę nakładałaś łyżką, czy wlewałaś z miski ? Dopytuję, bo czasami się idzie na skróty i potem wynik jest inny od oczekiwanego (wiem to z autopsji) ;-)

      Usuń
    4. Masa jogurtowa wyszła lejąca, mimo nakładania łyżką i tak spływała na dno. Chyba następnym razem dam 2 budynie. Może będzie lepiej🙂

      Usuń
    5. Można spróbować trochę zagęścić masę (pełniejsze łyżki mąki albo właśnie dodatkowy budyń). Następnym razem na pewno będzie lepiej :-)

      Usuń
  7. nie trzeba ubijać żółtek z czekoladową masą?

    OdpowiedzUsuń
  8. Do masy serowej nie oddzielamy żółtek od białek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie ma masy serowej :-) A do jogurtowej, bo pewnie o nią chodzi, nie rozdzielamy.

      Usuń
  9. Upiekłam i jest super!!! Dziekuje za super przepis który zostanie z nami na długo .

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam. Zrobilam dzis. Pyxhotka. Tylko masa serowa splynela na dno. Jest gesta ale nie ma tego efektu.;(

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile gram budyniu się dodaje ? Bo są różne opakowania w sklepach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 40 g, ale to większe opakowanie też może być - wtedy pomijamy łyżkę mąki ziemniaczanej.

      Usuń
  12. Piec na termoobiegu czy góra dół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można tak i tak, z tym, że do termoobiegu trzeba odpowiednio obniżyć temperaturę.

      Usuń
  13. Nie miałam jogurtu i użyłam serek mascarpone. Taka alternatywa😉 wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń
  14. Niestety nie wyszło pomimo dwóch budyni. W środku ciasto pływalo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze należy sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone, jeśli nie, to piec do skutku.

      Usuń