Kakaowe ciasto z jogurtem i malinami. To połączenie tradycyjnego murzynka z malinami oraz miksturą jogurtową, która po upieczeniu smakuje podobnie jak delikatna masa serowa. A wszystko to razem tworzy pyszną całość :-)
Ciasto:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. wody
- 4 jajka (białka osobno)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego
Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować i wystudzić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Na koniec ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
Masa jogurtowa:
- 700-800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
Dodatkowo:
- 125 g malin
Jogurt zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. proszkiem budyniowym i cukrem.
Większą część ciasta kakaowego przelać do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć łyżką masę jogurtową i posypać malinami. Wierzch polać resztą ciasta (w esy-floresy). Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
wspaniały wypiek, niezwykle apetyczny:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :) Ciekawy pomysł z tą masą jogurtową :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) czy mozna użyć malin mrożonych?
OdpowiedzUsuńTak, można. Trzeba je tylko najpierw rozmrozić i odcedzić.
UsuńUwielbiam masy na bazie jogurtu greckiego! Super ; )
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na świąteczny wypiek
OdpowiedzUsuńTestuję dzisiaj 🙂
OdpowiedzUsuńA zatem czekam na wynik testu (bez skojarzeń) ;-)
UsuńBez skojarzeń😉 Wynik bardzo pozytywny🙂Ciasto bardzo nam smakuje tylko cała masa serowa poszła na spód mimo że użyłam jogurtu greckiego. Nie wpłynęło to na smak jedynie efekt wizualny inny🙂
UsuńMasę nakładałaś łyżką, czy wlewałaś z miski ? Dopytuję, bo czasami się idzie na skróty i potem wynik jest inny od oczekiwanego (wiem to z autopsji) ;-)
UsuńMasa jogurtowa wyszła lejąca, mimo nakładania łyżką i tak spływała na dno. Chyba następnym razem dam 2 budynie. Może będzie lepiej🙂
UsuńMożna spróbować trochę zagęścić masę (pełniejsze łyżki mąki albo właśnie dodatkowy budyń). Następnym razem na pewno będzie lepiej :-)
Usuńnie trzeba ubijać żółtek z czekoladową masą?
OdpowiedzUsuńNie trzeba, wystarczy wymieszać.
UsuńPycha
OdpowiedzUsuńDo masy serowej nie oddzielamy żółtek od białek?
OdpowiedzUsuńTu nie ma masy serowej :-) A do jogurtowej, bo pewnie o nią chodzi, nie rozdzielamy.
UsuńUpiekłam i jest super!!! Dziekuje za super przepis który zostanie z nami na długo .
OdpowiedzUsuńWitam. Zrobilam dzis. Pyxhotka. Tylko masa serowa splynela na dno. Jest gesta ale nie ma tego efektu.;(
OdpowiedzUsuńIle gram budyniu się dodaje ? Bo są różne opakowania w sklepach :)
OdpowiedzUsuń40 g, ale to większe opakowanie też może być - wtedy pomijamy łyżkę mąki ziemniaczanej.
UsuńPiec na termoobiegu czy góra dół?
OdpowiedzUsuńMożna tak i tak, z tym, że do termoobiegu trzeba odpowiednio obniżyć temperaturę.
UsuńNie miałam jogurtu i użyłam serek mascarpone. Taka alternatywa😉 wyszło pyszne
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyszło pomimo dwóch budyni. W środku ciasto pływalo.
OdpowiedzUsuńPrzed wyjęciem ciasta z piekarnika zawsze należy sprawdzić patyczkiem, czy już jest upieczone, jeśli nie, to piec do skutku.
Usuń