wtorek, 26 listopada 2019

Murzynek z jogurtem i malinami



Kakaowe ciasto z jogurtem i malinami. To połączenie tradycyjnego murzynka z malinami oraz miksturą jogurtową, która po  upieczeniu smakuje podobnie jak delikatna masa serowa. A wszystko to razem tworzy pyszną całość :-)


Ciasto:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szkl. wody
- 4 jajka (białka osobno)
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina aromatu waniliowego

Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować i wystudzić.
Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Na koniec ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Masa jogurtowa:

- 700-800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru

Dodatkowo:
- 125 g malin

Jogurt zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. proszkiem budyniowym i cukrem.

Większą część ciasta kakaowego przelać do formy (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć łyżką masę jogurtową i posypać malinami. Wierzch polać resztą ciasta (w esy-floresy). Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut.
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.



5 komentarzy:

  1. wspaniały wypiek, niezwykle apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie :) Ciekawy pomysł z tą masą jogurtową :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie wygląda:) czy mozna użyć malin mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. Trzeba je tylko najpierw rozmrozić i odcedzić.

      Usuń
  4. Uwielbiam masy na bazie jogurtu greckiego! Super ; )

    OdpowiedzUsuń