środa, 4 listopada 2020

Kruszonkowe ciasto z serem

 

Bardzo łatwe i smaczne ciasto kruszonkowe z masą serową. Od typowego ciasta kruchego różni się przede wszystkim prostszym sposobem wykonania. Nie trzeba go schładzać, wałkować, czy nawet ścierać na tarce. Wystarczy połączyć składniki ciasta i rozetrzeć jak na kruszonkę. Połowę wsypujemy do blaszki, potem dajemy masę serową (przygotowanie której zajmuje dosłownie chwilę) i posypujemy resztą ciasta. Pieczemy, studzimy i zajadamy :-)

 

Składniki na ciasto kruszonkowe:
- 400 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 200 g masła
- odrobina aromatu waniliowego

Mąkę proszek, cukier i sól wymieszać. Dodać pokrojone, zimne masło oraz aromat waniliowy - rozetrzeć palcami na kruszonkę. Połowę z tego równomiernie wysypać na dno blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, lekko docisnąć do spodu.

Masa serowa:

- 500 g zmielonego sera twarogowego
- 120 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 4 duże jajka

Składniki masy serowej zmiksować ze sobą, po czym wyłożyć na ciasto kruszonkowe w blaszce. Wierzch posypać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.
Przed podaniem całkowicie wystudzić.

 

7 komentarzy:

  1. Super wygląda. Proste ale jakie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam! Zresztą to kolejne świetne ciasto, jakie udało mi się zrobić dzięki Twoim przepisom:) Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobre ciacho jednak jak dla mnie troszkę za niskie .Następnym razem zrobię z podwójnej porcji.😁

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie ciacha
    Czy mogę dać np.mrozone borówki na ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko nie za dużo. Przy większej ilości proponuję posypać borówki mąką ziemniaczaną lub dodać trochę mąki do masy serowej.

      Usuń