Przepis na ciasto marchewkowe z kremem. Aromatyczne i wilgotne, a jednocześnie dosyć puszyste, ciasto z dodatkiem marchewki, przełożone kremem waniliowym na bazie serka śmietankowego. Bardzo dobre, idealne na tę porę. To jedno z tych ciast, które najbardziej kojarzą mi się z jesienią.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g startej marchewki
- 300 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Krem:
- 250 g serka śmietankowego (temp. pokojowa)
- 120 g cukru pudru
- 70 g masła (temp. pokojowa)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu
- posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie)
Sposób wykonania.
1. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie wlać olej, zmiksować. Dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką.
2. Do osobnej miski przesiać mąkę pszenną razem z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
3. Połączyć zawartość obu misek, dokładnie mieszając.
4. Dwie jednakowe keksówki o wymiarach co najmniej 11 x 22 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części i przełożyć do blaszek. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 35 minut. Wystudzić.
Jeżeli mamy tylko jedną keksówkę, placki należy upiec jeden po drugim.
5. Składniki na krem (oprócz orzechów) zmiksować na jednolitą masę. Około ⅔ porcji rozprowadzić na spodzie ciasta, przykryć drugim ciastem. Wierzch posmarować pozostałym kremem i posypać ulubionymi orzechami, całość schłodzić.
Uwagi.
Użyłam formy takiej jak w przepisie, czyli 11 x 22 cm. Placki wyszły dosyć grube, dlatego myślę, że nieco większa blaszka byłaby lepsza.
Przepis pochodzi z tej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz