środa, 24 października 2007

Chlebek z masłem orzechowym



Drugi z przepisów, o których mowa była we wcześniejszej notce, jest chlebem tylko z nazwy ;-) To rodzaj ciasta pieczonego w małej formie skrzynkowej, o smaku słodko - słonym.
Chciałam zużyć masło orzechowe, na które ostatnio jakoś nie ma amatorów i tak na szybko przygotowałam chlebek - mnie osobiście bardzo on smakował :-)


 

Składniki:

- 3 łyżki masła

- 4 łyżki masła orzechowego

- 2 łyżki cukru

- 1/2 łyżeczki soli

- 1 szkl. mąki

- 1/2 szkl. letniego mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko


Masła utrzeć z cukrem i solą, dodać jajko i dalej ucierać. Następnie dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszjąc. Na koniec wlewać stopniowo mleko. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć do formy keksowej i piec 45-50 minut w temp. 180st. C.

 

2 komentarze:

  1. Zrobilam wszystko dokladnie jak w przepisie. Spodziewalam sie, ze chlebek nieco wyzej urosnie, w koncu wyszedl mi taki jak na zdjeciu na twoim blogu.

    Niestety wyrosl na dole maly zakalec :(. Nie rozumiem czemu. Wydaje mi sie jednak, ze powinnam dodac nieco wiecej maki, bo skoro zakalec sie zrobil to znaczy, ze bylo ciasto zbyt 'mokre'.

    Polecam nie dodawac soli do ciasto ani grama, jesli kupimy maslo orzechowe z lekka nuta soli. Niestety ja dodalam i wyszlo zbyt slone. Z powodzeniem dodalabym natomiast wiecej cukru.

    Przepis calkiem niezly, chociaz chyba juz nigdy tego upieke ;), bo ani to slodkie, ani slone i nie wiadomo do czego pasuje.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Może rzeczywiście należało dodać trochę więcej mąki , bo z tymi łyżkami to różnie bywa. W każdym razie 1 łyżka masła = ok. 15 g.
    A jeśli chodzi o smak , to niektórzy lubią takie połączenie słodko-słone , ale rozumiem , jeśli komuś nie smakuje , bo to taki ciastochleb - za słodki na typowy chlebek , a z kolei trochę za słony na ciasto ;-)

    OdpowiedzUsuń