poniedziałek, 22 października 2007

Gofry



Chrupiące i słodkie gofry, nie trzeba dodatkowo posypywać ich cukrem pudrem, już lepiej posmarować dżemem ;-) A jeśli ktoś woli mało słodkie, to zawsze może zmniejszyć ilość cukru dodaną do ciasta :-)



Składniki:

- 1/2 kg mąki

- 1 szkl. cukru

- 5 jaj

- 1 kostka masła (margaryny) lub 1 szkl. oleju

- 2 szkl. wody

- cukier waniliowy

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli


Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło (margarynę, ew. olej), wodę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na rumiano (kilka minut).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz