Chrupiące i słodkie gofry, nie trzeba dodatkowo posypywać ich cukrem pudrem, już lepiej posmarować dżemem ;-) A jeśli ktoś woli mało słodkie, to zawsze może zmniejszyć ilość cukru dodaną do ciasta :-)
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl. cukru
- 5 jaj
- 1 kostka masła (margaryny) lub 1 szkl. oleju
- 2 szkl. wody
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone, ale nie gorące masło (margarynę, ew. olej), wodę, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy na rumiano (kilka minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz