Pod taką właśnie nazwą kryje się bardzo smaczne ciasto. W jego skład wchodzą: dwa placki kruche, masa jabłkowa, krem orzechowy i polewa czekoladowa. Cóż więcej dodać - po prostu niebo… :-)
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Suche składniki wymieszać, przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe placki (u mnie 20x30 cm) w temp. 200 st.C. Czas pieczenia: ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia.
Należy uważać przy wyjmowaniu placków z formy, gdyż są bardzo kruche. Jeden z nich najlepiej zostawić w formie i tak dokończyć ciasto, a drugi, nawet jak trochę popęka przy przenoszeniu, to nic takiego - i tak będzie przykryty kremem.
Masa jabłkowa:
- 75 dag jabłek
- ok. 1 szkl. cukru (do smaku)
- odrobina soku cytrynowego
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i rozgotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soku cytrynowego. Następnie dodać cukier i gotować do momentu, aż woda odparuje, a masa zgęstnieje.
Ciepłą masę jabłkową rozsmarować na jednym placku i przykryć drugim.
Krem:
- 25 dag orzechów włoskich
- 1 szkl. mleka
- 1 kostka masła
- 20 dag cukru pudru
Orzechy zemleć, sparzyć gorącym mlekiem i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo orzechy.
Gotowy krem rozsmarować na cieście i wstawić do lodówki.
Polewa:
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki polewy połączyć ze sobą i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Przestudzić i polać wierzch ciasta.
Przypadkowo trafiłam na twój blog. Twoje zdolności kulinarne są niesamowite.
OdpowiedzUsuńJuż postanowiłam. Jako pierwszy na sobotnie warjacje kuchenne idzie ciasto "NIEBO".
Dziękuję za miłe słowa i życzę udanych wypieków :-)
OdpowiedzUsuńnazwa pasuje jak ulał
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepis ,a na cin cin w piątkowym wątku (pieczenie na weekend ) z 5.09.08 jest zdjęcie
Proszę bardzo , Margot :-) Spróbuję odszukać ;-)
OdpowiedzUsuńmmmmmmmmmmm pychotka!!! jablka i orzechy... nigdy nie mogé sié naje$c tym ciastem!!! ;)
OdpowiedzUsuńEvenka! To Twoje "niebo" bylo absolutnym przebojem mojego swiatecznego stolu!.Moj tort orzechowy ma konkurenta. Dziekuje bardzo za przepis. Lubie Twoja strone i bardzo czesto tu zagladam.
OdpowiedzUsuńCo to znaczy sparzyć orzechy Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńInaczej zalać gorącym mlekiem. Orzechy wtedy się zaparzą i będą miały troszkę inny smak.
UsuńWyszło pyszne , rewelacja. Dobrze się kroi i ta masa orzechowa jest super. Kolejne udane ciasto z tego bloga.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis.
Bardzo się cieszę, że ciasto przypadło do gustu. A tym bardziej, że ktoś "dokopał się" do tak starego przepisu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)