poniedziałek, 22 października 2007

Sernik z pianką


Niezwykle delikatny i puszysty, zwany również sernikiem z bursztynową rosą (chyba nie trudno zgadnąć dlaczego). Ten przepis należy do grona moich ulubionych i chociaż spotkałam się z kilkoma odmianami tego sernika, to nigdy niczego nie zmieniałam w swoim przepisie - jest dla mnie idealny.
 



Ciasto:

- 10 dag cukru

- 1 jajo

- 1/2 kostki margaryny

- 1 szkl. mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- szczypta soli


Masa serowa:


- 1 kg sera białego

- 1 szkl. cukru

- 3/4 szkl. oleju

- 1 cukier waniliowy

- 1,5 torebki budyniu śmietankowego

- 2 całe jaja + 4 żółtka

- 1/2 l mleka


Pianka na wierzch:

- 4 białka

- 1/2 szkl. cukru


Wszystkie składniki ciasta zagnieść razem (można dosypać trochę mąki, ale ciasto ma być dosyć luźne). Wstawić na kilka minut do lodówki (niekoniecznie, jednak łatwiej potem wykleić nim formę). Wyłożyć do dużej tortownicy i wstępnie piec ok. 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Przygotować masę serową: olej rozetrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, jajka, żółtka, cukier waniliowy oraz budyń rozprowadzony w mleku na zimno.Wszystko razem dokładnie wymieszać (masa powinna być rzadka), wyłożyć na przygotowany spód i piec 40 minut w temp. 180-200 st.C.

Ubić pianę z 4 białek i 1/2 szkl. cukru, wyłożyć na sernik i ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 20 minut.



47 komentarzy:

  1. ciasto rewelacyjne. całej rodzince smakowało... takie wilgotne,delikatne :)
    poprostu pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam identyczny przepis, który dostała mam od ciotki dawno temu, a może ciotka skradła przepis od ciebie? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak się składa , że ja swój przepis też mam od cioci i dostałam go dawno temu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moze macie te sama ciocie..:-)
    a ja wlasnie zabieram sie za pieczenie tego smakolyku.., dziekuje za przepis i pozdrawiam z emigracji
    beata

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie ten sernik nazywa sie " Zlota rosa":D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy komentarz przy tym serniku, gdyż to dzięki niemu znalazłam Twojego bloga:)
    Sernik pychota, blog super smakowity, zaglądam tu często!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super przepis, ciasto pyszne - POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne zdjęcia jeszcze nie upiekłam a już się chce

    OdpowiedzUsuń
  9. Evenko - czy Ty wiesz jak ja bardzo chcę zrobić ten sernik...! BARDZO, BARDZO! Ona już a mną nawet nie chodzi, a biega...:)Nawet gdzieś drukowałam przepis - u mnie był to sernik z rosą. Zdjęcia zachwycające:):):)
    Pozdrowienia serdeczne ślę:)

    OdpowiedzUsuń
  10. :-)) No to nie ma co dłużej zwlekać , bo sernik jest pyszny!
    Dziękuję i również pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam 2 pytania: 1. czy można użyć twarogu z wiaderka i rodzynek?
    2. Czy jeśli wyjmę sernik z piekarnika żeby nałożyć białka, to on nie opadnie?

    OdpowiedzUsuń
  12. 1.Co prawda nigdy nie używałam sera wiaderkowego , ale myślę , że może być.
    2.Sernik będzie (powinien być) na tyle upieczony , że przy nakładaniu piany już nie opadnie , a jeśli nawet , to tylko trochę.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis wspanialy ciasto wysmieniteeeeee,,,,,znam ten przepis juz od wielu lat"tez od cioci"",,,a dzisiaj pieke je na komunie wnusi,,,Pozdrawiam serdecznie,,,EMALY

    OdpowiedzUsuń
  14. najpyszniejsze!! to był mój pierwszy sernik , który upiekłam w swoim życiu i wyszedł rewelacyjnie, wszystkim smakowało, a najbardziej MI ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. Niedrogi,prosty przepis a efekt zaskakujący!Bardzo udany sernik;nie opadł,skądże znowu.Piekłam w dużej,prostokątnej blaszce-był tak duży,ale został "wymieciony" w ciągu dwóch wieczorów.Nadmieniam,że konsumowało zaledwie dwóch emerytów i nawet Prefix nie był potrzebny,bo sernik rozpływał się w ustach.
    bardzo,bardzo polecam a ja biorę się za kolejne pieczenie!!!

    OdpowiedzUsuń
  16. mmmmmhhhmmmmm pycha :)upiekłam dwa ciasta z Twoich przepisów - sernik z pianką i kokosowe z kaszą manną. Obydwa nieziemskie!!!! rodzinka nie mogła zdecydować które lepsze, zajadali na przemian :-) i tym sposobem dwie blaszki zniknęły w 2 dni!!! dziękuję za przepisy, Ania_s

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam! Mam zamiar sprobowac upiec ten sernik ale mam pytanie czy moge go zrobic w blaszce o ksztalcie serca? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. W sumie to nie ma większego znaczenia jaki kształt ma forma. Może być okrągła, kwadratowa, prostokątna... Ważne jest tylko, żeby miała odpowiednią wielkość. Tortownica o średnicy 26 cm to jest minimum. Podejrzewam, że ta blaszka w kształcie serca jest mniejsza ? (może wystarczy podzielić składniki na połowę).
    I jeszcze jedna uwaga. Żeby sernik ładnie się wyjął z formy i nie trzeba go było obkrajać po upieczeniu, trzeba wyciąć z pergaminu pasek (na wysokość formy) i "przykleić" do natłuszczonej blaszki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam. Upieklam wczoraj ten sernik i mam pytanie czy cisto w srodku po upieczeniu ma byc takie luzne czy bardziej zbite? Jak to drugie to mi ciasto nie wyszlo bo jest w srodku takie miekkie. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ten sernik powinien być miękki i delikatny. Jednak nie kremowy, bo jeżeli taki był, to znaczy, że piekł się trochę za krótko.

    OdpowiedzUsuń
  21. mam pytanko,czy przed wylozeniem ciasta na blaszke musze ja najpierw wysmarowac np.maslem????

    OdpowiedzUsuń
  22. Blaszki nie trzeba smarować. Ciasto kruche zawiera dużo tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie ten sernik nazywa sie złota rosa:) uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń
  24. Będę dzisiaj testować ten przepis, zobaczymy co wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Potwierdzam, serniczek przepyszny, nie opada :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Cieszę się, że smakował :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. miałam tylko problem z rosą, otóż nie chciała się pojawić, pewnie piekłam za długo albo za krótko? Kamila

    OdpowiedzUsuń
  28. Mam zamiar upiec ten sernik ale bez tej rosy z bialek myslisz ze bedzie tak samo dobry?

    OdpowiedzUsuń
  29. Ależ ta pianka z "rosą" to cały urok tego sernika ! :-)
    Czy bez niej będzie tak samo dobry ? Jeżeli nie lubisz pianki, to będzie, bo sam w sobie i tak jest pyszny. Tylko trzeba pilnować wierzchu, żeby za mocno się nie przypiekł.

    OdpowiedzUsuń
  30. A ta piana nie opadnie podczas pieczenia? Jak myślisz na połowę składników jaka by była dobra blacha?

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeżeli białka będą dobrze ubite, to piana nie opadnie.
    Na połowę porcji pasowałaby jakaś mała tortownica (18-20 cm) albo prostokątna forma o podobnych wymiarach.

    OdpowiedzUsuń
  32. upieklam go dzisiaj i jest pyszny ale piana mi opadła i jakiś mokry ten ser mi wyszedł i nie wiem czemu.

    OdpowiedzUsuń
  33. Może trochę za krótko piekłaś ? Pianka na wierzchu powinna się zrumienić (tak, jak na zdjęciach). A w momencie nakładania piany, sernik powinien mieć już dosyć ścięty wierzch i nieco przypieczone boki.

    OdpowiedzUsuń
  34. a na jakiem blasze moge go upiec chodzi mi o wielkosc ale nie chcialabym w tortownicy

    OdpowiedzUsuń
  35. mozna mrozic ten sernik?

    OdpowiedzUsuń
  36. Szczerze mówiąc nigdy nie mroziłam żadnego sernika, więc nie wiem jak się zachowuje.
    Jednak jeśli chodzi o ten konkretny sernik, to nie radzę go zamrażać ze względu na piankę.

    OdpowiedzUsuń
  37. Pieklam juz 2 razy ten sernik i jest pyszny! A powiedz co mozna dodac do sera jak jest zbyt mokry (przed pieczeniem)?

    OdpowiedzUsuń
  38. Co to znaczy, że "ser jest zbyt mokry" ? Chodzi o ser twarogowy, który ocieka serwatką, czy gotowy ser z wiaderka, który ma płynną konsystencję ? ;-)
    W pierwszym przypadku ser można dodatkowo odcedzić na sicie, a w drugim albo zmniejszyć ilość oleju i mleka, albo dosypać więcej budyniu lub mąki ziemniaczanej.

    OdpowiedzUsuń
  39. Wspanialy sernik!!! Dodalam jeszcze do masy serowej troszke aromatu smietankowego i wyszlo rewelacyjnie!!! I ta rosa na piance…..Super!! dziekuje Pani bardzo za te wspaniale przepisy, przyznaje, ze duzo z nich wyprobowalam i zawsze bylam zadowolona!!! Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  40. I bardzo mnie to cieszy :-)
    Dziękuję za komentarz !

    OdpowiedzUsuń
  41. Moj pierwszy własnoręcznie zrobiony sernik i wyszedł cudownie! Przepis na 6! Dziekuję i pozdrawiam Jusia

    OdpowiedzUsuń
  42. Cześć, czy mozna ten sernik zrobic w prostokątnej blaszce?jeśli tak to w jakich wymiarach najlepiej ?
    pięknie zdjęcia i ciacho :)
    pozdrawiam Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Ostatnio sama piekłam w blaszce 23 x 33 cm. Sernik wychodzi trochę niższy, ale tak jest chyba nawet lepiej.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  43. Robię ten sernik od kilku lat i zawsze wychodzi rewelacyjnie 🙂

    OdpowiedzUsuń
  44. jak piec juz pianke na serniku? dol i termooboeg czy dol i gora?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak cały sernik. Ja piekę zwykle dół + termoobieg.

      Usuń