poniedziałek, 22 października 2007

Ciasto wiśniowe



Tym razem na cienkim, kruchym spodzie, do tego waniliowa masa budyniowa, a wszystko to obłożone wiśniami. Lekko posypane cukrem pudrem tworzy smakowitą całość :-)



Ciasto:

- 25 dag mąki

- 15 dag masła

- 3 łyżki cukru pudru

- szczypta soli

- 2 łyżki wody

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie, ja zrobiłam bez proszku)


Krem budyniowy:

- 1 szkl. mleka

- 1 szkl. śmietany

- 1/2 szkl. cukru

- cukier waniliowy

- 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (4 dag)

- 3 żółtka


Dodatkowo:

- 2-3 łyżki konfitur z wiśni

- ok. 60 dag świeżych wiśni lub dokładnie odsączonych ze słoika

- cukier puder do posypania


Składniki ciasta wymieszać i szybko zagnieść, wstawić do lodówki. Okrągłą formę o średnicy 24-28 cm nasmarować tłuszczem. Wyłożyć rozwałkowanym ciastem łącznie z bokami (na ok. 2 cm wysokości). Ciasto ponakłuwać widelcem (żeby się nie wybrzuszało) i wstępnie podpiec ok. 10 min. (w moim przypadku zajęło to 20 minut)w temp. 200 st.C.

W tym czasie zagotować 1/2 szkl. mleka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami, wlać do wrzącego mleka i jeszcze raz zagotować ciągle mieszając.

Konfitury lekko podgrzać i rozsmarować na podpieczonym spodzie, który dzięki temu nie będzie łatwo nasiąkał. Następnie wyłożyć krem budyniowy, a na nim poukładać wydrylowane wiśnie. Piec ok. 35 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz