wtorek, 23 października 2007

Sernik



Przypomniałam sobie o jednym z pierwszych ciast, które kiedykolwiek piekłam. Swego czasu, sernik ten dość często gościł na naszym stole (także świątecznym). I właśnie dzisiaj nadszedł czas, żeby odświeżyć ten przepis :-)



Spód:

- 2 jaja

- 1/2 szkl. cukru

- 3/4 szkl. mąki

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżka kakao (lub mąki ziemniaczanej, jeśli ktoś woli jasne ciasto)

- 7 dag margaryny


Ubić pianę z białek, dodawać cukier i żółtka, ciągle ubijając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać rozpuszczoną margarynę. Wyłożyć do wyścielonej pergaminem tortownicy i piec ok.15 minut w temp.180-200 st.C.


Masa serowa:

- 80 dag zmielonego białego sera

- 1,5 szkl. cukru

- 1 kostka margaryny

- 6 jaj (piana z białek)

- 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- aromat rumowy (może być oczywiście inny)


Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Dodać pozostałe składniki (na końcu piana z białek) i dobrze wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wszystko razem piec ok.1 godziny w temp. 180-200 st.C.

Po wyłączeniu piekarnika można sernik zostawić w środku na jakiś czas - podobno wtedy nie opada (u mnie opadł, ale być może trzeba było dłużej poczekać ;-)

7 komentarzy:

  1. upieklam dzisiaj serniczek, i poprostu jest bardzo dobry, nawet mojemu smakuje :))
    dziekuje slicznie za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Evenko ktoś wstawił Twoje zdjęcie i jeszcze podaje że przepis z gazety... napisz gdzie trzeba to usuną
    http://mojeciasto.pl/ciasto,5387,puszsty_sernik.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Już napisałam , dziękuję z info :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja chcialam zapytac co robic zeby sernik nie opadal.Ja dzis bede robic wlasnie ten serniczek i chcialam zapytac jesli chce zrobil jasny spod to maki troszke dodac tak? noi ten spod to sie wyrabia mikserem tak?i jeszcze jedno w jakiej blaszce ja mam okraglą 26cm. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba spóźniłam się z odpowiedzią , ale wcześniej niestety nie mogłam.
    Tortownica 26 cm będzie dobra. Zamiast kakao można dodać mąkę ziemniaczaną. A co zrobić , żeby serik nie opadał? Na to jeszcze nie poznałam dobrego sposobu , zwłaszcza , jeśli chodzi o taki sernik jak ten (typowy polski , z twarogu , a nie serka kremowego).

    OdpowiedzUsuń
  6. a wiec tak zrobilam na kakaowym spodzie sernik bardzo dobry.jezeli chodzi o opadanie to chyba juz wiem zaraz jak sie upiekl to uchylilam dzwiczki i po 10 min wylozylam na stół noi oczywiscie dalam piane z białek nie mikserem a lyzką masy bylo duzo wiec nie mial prawa opasc a i dalam normalny bialy ser bo ten kubełkowy to dla mnie jest bleee a jesli chodzi o mąke zamiast kakao to ile?

    OdpowiedzUsuń