To wersja masy o smaku owocowym. Wykonanie banalnie proste i szybkie. Równie szybko gotowe wafelki znikają z talerza. Smakuje jak krem śmietankowo-truskawkowy (w zależności od rodzaju użytej galaretki) :-)
Składniki:
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. śmietany
- 1 kostka margaryny lub masła
- 1 galaretka (u mnie truskawkowa)
- 1/2 szkl. mleka w proszku
- 1 paczka wafli (5 szt.)
Cukier, śmietanę i margarynę zagotować. Zestawić z ognia, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Następnie lekko przestudzić i dodać mleko w proszku. Gdy masa trochę zgęstnieje (nie musi być zimna) przekładać wafle.
Można zrobić uboższą wersję (aczkolwiek również smaczną), przygotowując masę jedynie ze śmietany, cukru i galaretki.
Uwielbiam te wafelki:))muszę spróbować wersji z mlekiem w proszku. Mam pytanie-czy Twoje wafelki wychodzą hmm...lekko ciągnące?
OdpowiedzUsuńCieszę się , że Ci smakują :-)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wafelki są z lekka nawilżone od masy , ale chyba taki ich urok ;-)
A już myślałam, że nie tylko do ciast ucieranych mam lewe rączki :P
OdpowiedzUsuńW moim domu też znikają w kilka minut:))
Pozdrawiam serdecznie!
Wyszły faktycznie smaczne. A znasz może jakiś przepis na masę do wafli z galaretką ale bez żadnego tłuszczu? Bo nie mogę znaleźć w necie a nie chce mi się eksperymentować.
OdpowiedzUsuńJuż OK, nie musisz odpowiadać - widzę, że próbowałaś wersji bez margaryny i ci wyszła smaczna - nie wyświetliła mi się dolna cżęśc tekstu. Sorry.
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jaki rodzaj śmietany używamy w przepisie?
OdpowiedzUsuńKwaśnej. Zwykle używam 18%, ale 12% też może być.
UsuńCzy zamiast śmietany można dodać mleko?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale myślę, że można.
Usuń