wtorek, 29 kwietnia 2008

Cinnamon Streusel Buttermilk Coffee Cake

 
I jeszcze jeden przepis z wykorzystaniem maślanki. Od razu wyjaśniam, że 'coffee cake' nie jest ciastem z kawą, a raczej "do kawy" ;-) Ogólnie lubię tego typu wypieki i ten również mi smakował, ale miałam pewne zastrzeżenia co do ilości sody i proszku do pieczenia. Moim zdaniem wystarczyłaby połowa podanej ilości, bo chociaż dałam bardzo płaskie łyżeczki, to wydawało mi się, że po upieczeniu wyczuwało się taki specyficzny "proszkowy" posmak. Gałki muszkatołowej też dodałam mniej niż w przepisie - nie byłam pewna, czy będzie odpowiadał mi ten smak. Pomijając już sprawę spulchniaczy, ciasto wyszło całkiem dobre - wilgotne, puszyste, cynamonowo-orzechowe. Najlepsze było na drugi dzień, kiedy kruszonka już trochę zmiękła.




Składniki:

- 1 szkl. brązowego cukru

- 1/2 szkl. białego cukru

- 2 szkl. mąki

- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej (dałam tylko szczyptę)

- 15 dag masła lub margaryny

- 1/2 szkl. siekanych 'pecanów' lub migdałów

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 duże jajko

- 1 szkl. maślanki

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka sody (następnym razem dałabym tylko połowę, zarówno sody jak i proszku do pieczenia)


W dużej misce wymieszać cukry, mąkę, gałkę muszkatołową i rozpuszczone, ale nie gorące masło. Z tego nadebrać 1 szklankę mieszaniny i wsypać do drugiej miski. Dodać cynamon, orzechy, wymieszać.

Do pozostałej masy dodać roztrzepane jajko, maślankę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wierzch posypać cynamonowo-orzechową kruszonką. Piec w temp. 180 st. około 40 minut. Przed wyjęciem z formy studzić co najmniej 20 minut.

Przepis pochodzi ze strony My recipes.

14 komentarzy:

  1. i maslanka sie nie zmarnowala:D
    Brawo!
    Sliczne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  2. Haha... no jakże bym mogła do tego dopuścić ;-))
    Dziękuję.

    P.S. Szybka jesteś , dosłownie przed chwilą wstawiłam przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cóż to za pyszności! Ja też lubię takie ciasta "do kawy" właśnie: proste i smaczne. Co do proszku i sody to zauważyłam, że w przepisach zagranicznych (szcz. amerykańskich) zazwyczaj jest ich więcej niż potrzeba i też zazwyczaj ograniczam ich ilość. Przepis jak najbardziej do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne ciasto:) Musi slicznie pachniec. Uwielbiam cynamon jak juz pisalam wielokrotnie hi hi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuję Wam :-)
    Justyno , też to zauważyłam i często przeglądam podobne przepisy w poszukiwaniu mniejszych ilości spulchniaczy , ale tym razem znalazłam na kilku różnych stronach identyczne proporcje , więc naiwnie pomyślałam , że może jednak tak trzeba. Następnym razem zrobię po swojemu ;-)

    Majanko , wielbicielko cynamonu , to ciasto powinno Ci smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne !
    Będę pamiętać o tym przepisie , kiedy zostanie mi maślanka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja kupiłam maślankę specjalnie do ciasta (innego) a , że sporo jej zostało , to musiałam jakoś ją wykorzystać :-) I zdaje mi się , że zaraz po jogurcie będzie to dla mnie kolejny "czarodziejski" składnik , tylko muszę nazbierać więcej przepisów z jego zastosowaniem , żeby móc jeszcze upewnić się , że faktycznie zasługuje na to miano ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny przepis, i wlasnie zastanawialam sie co zrobic z maslanka, ktora zalega mi na polce w lodowce:)) Dziekuje, z pewnoscia skorzystam z przepisu. Goraco pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieszę się , że przepis przypadł Ci do gustu i mam nadzieję , że ciasto będzie smakowało :-)
    Również pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawy przepis, kto wie może kiedyś go wypróbuję.
    Zdjęcia jak zwykle bardzo ładne.
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję kuchareczko :-) Ciasto jest łatwe i szybko się robi , więc tym bardziej warto spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Evenko, zrobiłam je :)
    Pyszne! Jak będziesz miała chwilkę, zajrzyj do mnie:)
    Buźka:*

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobię je koniecznie :) wygląda pszepysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  14. upiekłam ciacho, jest pyszne :) zapraszam do siebie :)) http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2012/12/ciasto-z-cynamonowo-orzechowa-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń