
I jeszcze jeden przepis z użyciem maślanki. Nietypowe bułeczki, pieczone w formie muffinkowej - smaczne i do tego ładnie się prezentują. A te "listki" można bardzo łatwo od siebie oddzielić, więc nie ma z nimi problemu podczas jedzenia ;-) Doskonały dodatek do obiadu i nie tylko.

Składniki:
- 15 g świeżych drożdży (dałam 7 g suszonych)
- 5 łyżek maślanki (75 ml)
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 5 łyżek mleka
- 65 g masła
- 375 g białej mąki chlebowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Maślankę (o temperaturze pokojowej) wymieszać z drożdżami i cukrem, zostawić na 15 minut.
W garnuszku podgrzać mleko, dodać 40 g masła i mieszać, aż masło się rozpuści. Zestawić z ognia, ostudzić do temp. pokojowej.
Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać rozpuszczone drożdże, masło i jajko, wymieszać. Wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 5-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć naoliwioną folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę i jeszcze raz wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45 x 30 cm o grubości ok. 5 mm. Resztę masła rozpuścić, posmarować wierzch ciasta, które następnie pociąć wzdłuż na 5 jednakowych pasków. Następnie paski poukładać jeden na drugim, całość pociąć w poprzek na dziewięć 5-centymetrowych kawałków, każdy z nich zlepić z jednej strony. Zlepioną stroną wkładać do natłuszczonych foremek muffinkowych. Przykryć lekko naoliwioną folią i pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie nagrzać piekarnik do temp. 200 st.C. Piec ok. 20 minut - na złoty kolor.

A co to za cuda?:) Slicznie wygladaja.
OdpowiedzUsuńAle numer ,ja upiekłam podobne bułeczki ,tylko na soku z pomarańczy i śmietanie :)
OdpowiedzUsuńNa cin cin jest zdjęcie
To prawda - prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńPiękne Evenko! Musze zrobic :) Ja normalnie oszaleje, tyle tych pieknych przepisów masz! :) Pozdrawiam Cie serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :-)
OdpowiedzUsuńIis , no takie właśnie cuda , ale nie wianki , już bardziej wachlarzyki ;-))
Margot , postaram się je odnaleźć ;-)
Casiu , od razu mi się spodobały , więc musiałam upiec :-)
Majanko , Ty ostatnio tak często pieczesz , że kilka dodatkowych przepisów do wypróbowania nie zrobi różnicy ;-)
Bardzo oryginalne bułeczki...takich dotąd nie widziała .Jak kupię formę do mufinek , to je upiekę.
OdpowiedzUsuńKuchareczko , nie musisz specjalnie kupować formy. Możesz sama zrobić małe foremki z grubej folii aluminiowej (kształtujesz ją na szklance lub kubku odwróconym do góry dnem). Oczywiście gotowa forma jest wygodniejsza , ale skoro jej jeszcze nie ma , to takie foremki mogą być dobrym tymczasowym rozwiązaniem :-)
OdpowiedzUsuńP.S. Piękna ta Twoja babka , zdecydowanie w moim typie. A na widok bzu aż się rozmarzyłam ;-)
Evenka, beautiful!!! Piękne!!!
OdpowiedzUsuńtez mam cos podobne...
http://svetilnik-m.livejournal.com/80397.html
Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuńTak właśnie myślałam , że gdzieś już je widziałam ;-)
Evenko dobrą myśl mi poddałaś, spróbuję sama zrobić foremki:)
OdpowiedzUsuńA jeszcze musze ci powiedzieć ,że Twój keks na białkach też jest bardzo fajny, zwłaszcza że tak często zostają nam niewykorzystane białka .
Dziękuje za miłe słówko o mojej "babce"....była bardzo dobra.
pozdrawiam
Jaki świetny kształt :)
OdpowiedzUsuńKuchareczko58 , miło mi , że kolejny przepis przypadł Ci do gustu :-) Polecam się na przyszłość ;-)
OdpowiedzUsuńKuchareczko , uwielbiam takie fikuśne wypieki ;-)
Evenko one są wspaniałe! Proste w wykonaniu i bardzo smaczne:) Dziekuje za ten przepis i inspiracje jakich mi dostarcza twój blog:) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńAtinko , bardzo mi miło , że korzystasz z moich przepisów i cieszę się , że bułeczki przypadły Ci do gustu :-)
OdpowiedzUsuń