poniedziałek, 28 kwietnia 2008

Gofry lekkie i chrupiące



Szukałam jakiegoś przepisu, do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego), no i znalazłam ten oto przepis na gofry. Zmniejszyłam tylko ilość soli (pół łyżeczki to stanowczo za dużo, jak na taką małą porcję), ale poza tym niczego nie zmieniałam. Gofry wyszły wspaniałe - lekkie i niesamowicie chrupiące, jak najbardziej zasługują na swoją nazwę. I jeszcze jedno... radzę od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji ;-)



Składniki:

- 3/4 szkl. mąki pszennej

- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/4 łyżeczki sody

- 3/4 szkl. maślanki

- 1/4 szkl. mleka

- 6 łyżek oleju

- 1 jajko

- 1 łyżka cukru

- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


W misce wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę, mleko, olej, dodać żółtko i też wymieszać. Ubić białko, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać wanilię. Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej, krótko wymieszać łyżką i dodać pianę, ponownie delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy po kilka minut, studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st.C, do czasu, aż wszystkie gofry będą gotowe).

9 komentarzy:

  1. Sliczne te gofry Evenko :) Zjadłabym z chęcią. Wczoraj na spacerku w Sopocie zapachnialo mi goframi, ale zdecydowalam sie tylko na loda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) A gofry swoim aromatem wyjątkowo kuszą... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis! gofry wyszly mi chrupkie i pieknie wyrosniete:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wczoraj je robiłam - wyszły lekkie i chrupiące. Następnym razem zrobię z większej porcji, bo wyszło ich zdecydowanie za mało ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też następnym razem robię z większej porcji :) pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis jest świetny
    Na prawde wychodza miękkie i chrupiące :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy mogę zamiast maślanki wlać np. śmietanę, jogurt naturalny albo po prostu mleko? Bo nie mam maślanki pod ręką a bardzo chętnie zapodałabym sobie takie gofry :) Pozdrawiam wszystkie łakomczuchy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam kilka przepisów na gofry , więc może jeszcze któryś wypróbujesz ?
    Maślanka to taki specyficzny składnik , że akurat w tym przypadku nie zastępowałabym go innym.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za super przepis, goferki rewelacyjne, kruche i chrupiace!!!

    OdpowiedzUsuń