Szukałam jakiegoś przepisu, do którego mogłabym wykorzystać maślankę (została mi jeszcze od ciasta czekoladowego), no i znalazłam ten oto przepis na gofry. Zmniejszyłam tylko ilość soli (pół łyżeczki to stanowczo za dużo, jak na taką małą porcję), ale poza tym niczego nie zmieniałam. Gofry wyszły wspaniałe - lekkie i niesamowicie chrupiące, jak najbardziej zasługują na swoją nazwę. I jeszcze jedno... radzę od razu zrobić co najmniej z podwójnej porcji ;-)
Składniki:
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 szkl. maślanki
- 1/4 szkl. mleka
- 6 łyżek oleju
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W misce wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do drugiego naczynia wlać maślankę, mleko, olej, dodać żółtko i też wymieszać. Ubić białko, wsypać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, dodać wanilię. Płynne składniki wlać do mieszanki mącznej, krótko wymieszać łyżką i dodać pianę, ponownie delikatnie wymieszać. Piec w gofrownicy po kilka minut, studzić na kratce kuchennej (można razem z kratką wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 100 st.C, do czasu, aż wszystkie gofry będą gotowe).
Sliczne te gofry Evenko :) Zjadłabym z chęcią. Wczoraj na spacerku w Sopocie zapachnialo mi goframi, ale zdecydowalam sie tylko na loda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) A gofry swoim aromatem wyjątkowo kuszą... ;-)
OdpowiedzUsuńświetny przepis! gofry wyszly mi chrupkie i pieknie wyrosniete:)
OdpowiedzUsuńWczoraj je robiłam - wyszły lekkie i chrupiące. Następnym razem zrobię z większej porcji, bo wyszło ich zdecydowanie za mało ;)
OdpowiedzUsuńJa też następnym razem robię z większej porcji :) pychotka :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest świetny
OdpowiedzUsuńNa prawde wychodza miękkie i chrupiące :)
a czy mogę zamiast maślanki wlać np. śmietanę, jogurt naturalny albo po prostu mleko? Bo nie mam maślanki pod ręką a bardzo chętnie zapodałabym sobie takie gofry :) Pozdrawiam wszystkie łakomczuchy :)
OdpowiedzUsuńMam kilka przepisów na gofry , więc może jeszcze któryś wypróbujesz ?
OdpowiedzUsuńMaślanka to taki specyficzny składnik , że akurat w tym przypadku nie zastępowałabym go innym.
Dziękujemy za super przepis, goferki rewelacyjne, kruche i chrupiace!!!
OdpowiedzUsuń